Broccoli, o legumă cunoscută pentru calitățile ei de prevenire a cancerului, poate contribui la întărirea sistemului imunitar, încetinind procesul îmbătrânirii, potrivit unui studiu publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology.
O substanță din broccoli, sulforanul, poate activa un număr de gene antioxidante și enzime din celulele sistemului imunitar.
Acestea contribuie la prevenirea formării de radicali liberi care distrug celulele din organism.
Procesele biologice normale, asociate cu alimentația și respirația, conduc la generarea unor substanțe foarte dăunătoare, numite radicali liberi.
Excesul de radicali liberi poate favoriza distrugerile celulare și chiar apariția cancerului. Distrugerile de acest tip se acumulează odată cu înaintarea în vârstă.
Legumele crucifere, precum conopida, varza, broccoli, varza de Bruxelles furnizează antioxidanți care previn producția de radicali liberi.
Broccoli, în mod special, conține sulforan, o substanță care declanșează producția de gene și enzime antioxidante, care pot combate procesul de oxidare celulară.
Cercetătorii de la Universitatea California din Los Angeles, autorii studiului, au declarat: „Știam de mai mult timp că radicalii liberi contribuie la îmbătrânire, însă majoritatea specialiștilor s-au concentrat asupra mecanismelor care duc la producerea radicalilor liberi și mai puțin la identificarea căilor utilizate de organism pentru suprimarea producției acestora”.
Noul studiu subliniază importanța căilor de apărare antioxidante pe care organismul le utilizează împotriva radicalilor liberi, descoperire care poate sta la baza unor tehnici de încetinire a procesului de îmbătrânire.
Delicata balanță dintre forțele pro-oxidante și antioxidante determină viitorul unor procese de îmbolnăvire asociate cu îmbătrânirea, inclusiv maladii cardiace, ale articulațiilor și diabet, dar și slăbirea sistemului imunitar.
Citește și Exerciții pentru a preveni durerile de spate