LOADING

Scrie...

Cei care consuma produse fast-food risca sa devina depresivi

Share

Cercetatori spanioli au stabilit o asociere clara intre consumul de produse fast-food si riscul de depresie. Nu este neaparat o legatura de la cauza la efect. Echipa de la universitatile din Granada si Las Palmas (Gran Canaria) nu spune ca mancarea nu prea echilibrata servita la fast-food declanseaza depresia.

Cercetatorii au observat insa ca persoanele care merg des la astfel de unitati sunt mult mai expuse riscului de depresie. Pana sa ajunga la aceasta concluzie, specialistii au studiat cateva luni circa 9.000 de adulti. Le-au comparat obiceiurile alimentare, identificand astfel „factorul fast-food”. Ei au pus in evidenta o relatie „doza-raspuns” (cu cat oamenii merg mai des la fast-food, cu atat riscul este mai ridicat), dar legatura este evidenta chiar si in cazul unui consum moderat de produse fast-food.

Pentru a intelege mai bine aceasta legatura, trebuie luate in considerare trei elemente. Mai intai, amatorii de fast-food sunt si cei care au, in general, un mod de viata mai putin sanatos, mai sedentar, cu mai mult fumat, cu un ritm de viata mai prost structurat (situatie mai evidenta in randul celibatarilor) si cele mai rele obiceiuri alimentare – putine fructe, legume, peste si ulei de masline.

Al doilea element, legat de primul, este ca nutrientii din alimentele „sanatoase” (ca cele din regimul mediteranean) ar juca un rol preventiv impotriva depresiei. In sfarsit, al treilea este sa se stabileasca daca si in ce masura produsele fast-food contribuie la dezvoltarea unor tulburari depresive.

In orice caz, tinand seama de marea popularitate a acestui fel de a manca in societatea contemporana (se cunosc deja efectele asupra greutatii si a sistemului cardiovascular), este un camp de cercetare foarte intins, incheie passionsante.be.

 

Tag:

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *