Simpla numărare a înghițiturilor duce la scăderea cantității de hrană consumată – este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători de la Universitatea Minnesota, studiul lor fiind menționat de passionsante.be.
Pentru a controla aportul alimentar este nevoie de multă voință. Pentru unii, este un comportament natural, iar pentru alții, o adevărată provocare, uneori de netrecut. Este evident că limitarea consumului de hrană hipercalorică (grăsimi, zahăr etc.) constituie un element esențial al regimurilor de slăbire și de control al greutății.
Echipa de cercetători americani s-a ocupat de felul în care pot reuși cei care au dificultăți cu regimul alimentar, desfășurând o serie de experimente cu voluntari al căror „self control” varia semnificativ.
În cadrul testelor, ei au fost invitați să consume porții de hrană sănătoasă și hipercalorică, fie mâncând tot ce doreau fără să se gândească, fie numărând înghițiturile (nu s-a fixat nicio limită de cantitate).
S-a constatat că, la cei care nu controlau în niciun fel consumul alimentar, simpla numărare a înghițiturilor de mâncare a redus semnificativ aportul de alimente grase și dulci (senzația de sațietate s-a manifestat mai repede și mai intens), aproape la fel ca în cazul celor care se controlau în mod natural.
A fost și un beneficiu din punct de vedere al calității, însoțit de un sentiment de satisfacție mai accentuat. Autorii insistă pe faptul că „numărarea” înghițiturilor nu trebuie aplicată neapărat când este vorba despre alimente sănătoase.
Citește și Detoxifierea naturală a organismului