Vă prezentăm câteva preparate culinare adunate din jurul lumii care, deși considerate delicatese în regiunile de unde provin, este posibil să nu fie pe placul tuturor.
Înotătoare de focă – Islanda
Turul ciudățeniilor gastronomice începe în nordul îndepărtat, mai precis, în Islanda.
Se pare că islandezilor le plac la nebunie focile și, în special, mâncărurile preparate din carnea acestor mamifere. În plus, folosesc tot ce se poate de la aceste animale, iar înotătoarele sunt adevărate delicatese.
Deși, în prezent, aceste mâncăruri nu se mai prepară și consumă ca în alte vremuri, mai există familii de vânători care cutreieră ținuturile înghețate în căutarea unei foci bune de mâncat.
Odată vânat animalul, islandezii îi taie înotătoarele, pe care le pun la marinat în lapte și apoi le sărează din belșug. Rezultatul este o delicatesă, spun băștinașii, deși turiștii care au gustat înotătoare de focă spun că mai degrabă este vorba de un preparat dulce-acrișor, care nu excelează la capitolul gust.
Rață în sos de sânge – Franța
Probabil că nu știați, dar gastronomia franceză rafinată dispune de un preparat pe care mulți l-ar considera un mijloc de tortură.
Rața în sos de sânge, un fel de mâncare numit „Canard à la Rouennaise“, se prepară cu ajutorul unei prese.
În mod tradițional, această rețetă presupune aducerea păsării sacrificate în fața clienților și strivirea acesteia cu ajutorul presei, până când toate măruntaiele se varsă, la propriu, într-un recipient special, care în cele mai bune și rafinate restaurante este făcut în întregime din argint.
Rezultatul acestui proces este un „sos de sânge“ special, care servește drept garnitură păsării.
Gurmanzii care au suficient sânge rece pentru a asista la prepararea unei astfel de delicatese trebuie să plătească cel puțin 1.000 de dolari pentru o porție.
Tarantule prăjite – Cambodgia
Dacă ajungeți cumva prin Cambodgia și sunteți amatori de senzații tari, trebuie să încercați tarantulele prăjite, un fel de mâncare preparat din specia de tarantule mari, negre și păroase care trăiesc în jungla din apropierea orașului Skuon.
Tradiția preparatului nu este veche, ci a apărut din disperare, în timpul genocidului din Cambodgia.
Gonită în junglă, populația s-a văzut nevoită să mănânce tot ce se putea și ce oferea sălbăticia, așa că nu s-a dat înapoi de la a prăji aceste insecte.
În prezent, mii de turiști vin din toate colțurile lumii pentru a savura tarantulele de Skuon, o delicatesă pe care specialiștii în gastronomie o consideră cel mai delicios preparat de pe pământ.
Păianjenii sunt prăjiți întregi în ulei – cu tot cu picioare și colți – și sunt condimentați cu usturoi și piper.
Cei care au gustat acest fel de mâncare spun că tarantulele sunt crocante în exterior și au un interior moale, de consistența caramelului, și au gust de pui.
Jyoro-gumo sau păianjenul-tigru – China
Ca să nu se lase mai prejos, bucătarii rafinați din China au inventat propriul fel de mâncare bazat pe păianjeni.
Jyoro-gumo sau păianjenul-tigru este considerat o delicatesă în China.
Deși, atunci când sunt fierte, aceste arahnide devin un fel de gogoși moi, în general această varietate de păianjeni este gătită prin prăjire.
Păianjenii-tigru și-au căpătat acest nume grație dungilor pe care le au pe spate și, asemenea tarantulelor, aceste arahnide sunt mari și păroase, iar cei care agreează acest fel de mâncare spun că fiecare porție își merită cu prisosință banii plătiți.
Aceeași amatori de Jyoro-gumo susțin că preparatul nu are gust de pui, ca în cazul tarantulelor, ci de cea mai bună ciocolată.