Se cunoștea efectul benefic al fibrelor, dar rămânea de clarificat influența lor în prevenirea bolilor infecțioase, arată un studiu publicat de Le Point.
Studiul mai afirmă că efectele pozitive asupra mortalității se datorează îndeosebi consumului de cereale.
Consumul regulat de fibre alimentare determină o scădere cu 22% a mortalității, se arată într-un studiu american, pentru care au fost observați timp de 9 ani circa 220.000 de bărbați și 170.000 de femei de la 50 la 71 de ani. Rezultatele sale au apărut în Archives of International Medicine.
Este prima dată când cercetătorii fac dovada efectului benefic al fibrelor asupra duratei de viață. „Cel mai surprinzător este efectul asupra mortalității produse de infecții”, consideră dr Pierre Azam, nutriționist și endocrinolog parizian.
„Spre deosebire de ceea ce se știa deja despre efectele pozitive ale fibrelor asupra bolilor cardiovasculare și respiratorii, diabetului și obezității, acest aspect este cu totul și cu totul neașteptat”, afirmă el.
Specialistul amintește că fibrele nu se digeră în stomac, ci fermentează cu ajutorul microflorei bacteriene din intestinul gros.
O dietă bogată în fibre poate diminua riscul unor anumite afecțiuni, precum hemoroizii, sindromul colonului iritabil și diverticuloza colonului. Fibrele, în special cele solubile, pot de asemenea să micșoreze nivelul colesterolului din sânge și să diminueze absorbția glucidelor, optimizând astfel nivelul glicemiei la diabetici.
O dietă bogată în fibre poate reduce riscul apariției diabetului de tip 2 și contribuie la oprirea pierderii în greutate.
Alimentele bogate în fibre necesită de regulă mai multă mestecare, lăsând astfel organismul să ajungă la senzația de sațietate și evitând consumul în exces. De asemenea, dieta bogată în fibre dă senzația că masa e mai bogată și durează mai mult. În plus, ea tinde să conțină mai puține calorii la aceeași cantitate de mâncare.
Fibrele mai au proprietăți antiinflamatorii, de care s-au ocupat cercetătorii americani.
Ei au evaluat componentele alimentare pe eșantionul de participanți la studiu cu ajutorul unui chestionar de 124 puncte, care le-a permis să determine consumul de alimente din punct de vedere al cantității și al structurii consumului zilnic în ultimele 12 luni.
Au mai fost reținute și alte date, cum ar fi modul de viață și cauzele morții. În timpul celor nouă ani cât s-a desfășurat studiul, au fost peste 20.000 de decese în rândul bărbaților și 11.000 la femei.
Consumul de fibre s-a situat între 13 și 29 g pe zi la bărbați și de la 11 la 26 g pe zi la femei. Analiza rezultatelor a dus la concluzia că aportul în fibre se asociază cu o reducere semnificativă a riscului de mortalitate generală.
Față de femeile care au consumat puține fibre, cele care au mâncat mai multe au înregistrat o scădere cu 34% a mortalității cardiovasculare, cu 46% a celei cardio-respiratorii și cu 59% a mortalității în urma unei boli infecțioase; la bărbați, aceste cifre au fost 24, 31 și, respectiv, 56%.
„Rezultatele ne fac să recomandăm tuturor pacienților noștri să mănânce mai mult de 15 g de fibre pe zi”, spune dr Azam.
„Dar atenție, ele trebuie să facă parte din regimul zilnic. Dacă într-o zi se mănâncă puține fibre și în alta, mai multe, organismului nu-i va plăcea. Alimentele cele mai bogate în fibre (varza, sparanghelul, spanacul) sunt adesea cel mai greu suportate de intestin, spre deosebire de paste ți de orezul complet”, încheie dr Azam.
Citește și Detoxifierea naturală a organismului