Experții în cancer avertizează asupra consumului de carne roșie și de mezeluri, după ce „cel mai competent raport” pe această temă a arătat că acestea favorizează apariția unor boli, informează The Guradian.
World Cancer Research Fund (WCRF) recomandă scăderea consumului de carne roșie – vacă, porc și miel – și evitarea mezelurilor, precum șunca și salamul.
Pentru că ambele tipuri de carne fac să crească riscul apariției cancerului intestinal, oamenii ar trebui să se gândească serios să reducă consumul acestor alimente.
Problema a început să fie dezbătută în 2007, în urma publicării unui studiu care a identificat carnea ca un factor de risc în apariția unor forme de cancer.
Cercetătorii de la WCRF din cadrul Imperial College London, conduși de dr Teresa Norat, au analizat datele cuprinse în 263 studii, remarcând rolul regimului alimentar, al greutății și al activității fizice în scăderea numărului de cazuri de cancer intestinal.
„În privința cărnii roșii și a mezelurilor, la cele 14 studii analizate s-au adăugat 10. S-a confirmat că, fără îndoială, carnea roșie și mezelurile fac să crească riscul de cancer intestinal”, se spune în raport.
„WCRF recomandă consumul a 500 g (greutatea alimentelor gătite) de carne roșie pe săptămână – echivalentul a cinci-șase porții medii de friptură de vită, miel sau porc – și evitarea mezelurilor”, adaugă raportul.
Circa 17.000 de cazuri (43%) ar putea fi evitate în fiecare an dacă oamenii ar mânca mai puțină carne și mai multe fibre, dacă ar bea mai puțin, s-ar menține la o greutate corectă și ar fi mai activi, adaugă WCRF.
Raportul WCRF, de 850 de pagini, este „cel mai competent realizat vreodată asupra riscului de cancer intestinal”, apreciază experții în cancer.
Citește și Cele mai ciudate tratamente de înfrumusețare