Dieta ayurvedică nu este un regim alimentar clasic, ci un program special și… antic.
La baza sa stă un concept fundamental: nu trebuie să mâncăm pentru a ne potoli foamea, ci pentru că alimentele sunt nutrimente fundamentale și chiar medicamente.
Trebuie, așadar, să vă bazați pe alimente sănătoase, calde, gustoase și ușoare.
Mesele trebuie să constituie un ritual, lent și plăcut. În plus, regimul este de tip vegetarian.
În centrul dietei se află plăcerea pentru mâncarea bună, interpretată în acest caz ca și mâncare ușoară.
În realitate, avem cu toții o viață extrem de frenetică, iar stresul are consecințe negative asupra sănătății și asupra greutății noastre corporale.
Înainte să prezentăm detaliile acestei diete, mai trebuie să spunem că Ayurveda susține că organismul este reglat de forța eliminării alimentelor (Vata), de forța arderii alimentelor (Pitta) și de forța asimilării sub formă de grăsimi (Kapha).
Alimentele influențează aceste trei forte. Așadar, în funcție de alimentele consumate puteți slabi, vă puteți menține sau vă puteți îngrășa.
Principiile fundamentale
Nu este o dietă complicată, pentru că se bazează pe șase principii: „gustul dulce rezultă din pământ și apă” (prăjituri, pâine, paste, carne, miere etc), „gustul amar rezultă din aer și eter” (cafea, verdețuri amare, rădăcini amare etc), „gustul sărat din apă și foc” (iaurt, roșii, produsele fermentate etc); „gustul acru rezultă din sol și aer” (rodie, fructe necoapte, cum ar fi cacao și banane, unele legume etc), și „gustul iute din foc și de aer” (ardei roșu, ridichi, usturoi și ceapă etc).
Alimentația își bazează astfel aroma și gustul pe principalele elemente: apă, foc, aer, pământ și eter.
Medicina tradițională indiană susține că, în funcție de gustul predominant, un aliment poate interveni într-un anumit sens în constituția corporală.
Mai exact, dacă mânăam dulciuri, în corpul nostru crește influența pământului și a apei, aducând cu ele tendința de a câștiga în greutate, în timp ce alte arome ne pot face să pierdem în greutate.
Se poate slăbi cu această dietă?
Adepții acestei diete spun că urmând corect indicațiile se poate slăbi 4-5 kg într-o lună.
Pentru acest lucru este bine să consumați alimente acre, amare și picante, dar să le eliminați pe cele dulci, grase și sărate (inclusiv carne).
Trebuie să beți multe lichide, dar numai băuturi calde. Concret, se recomandă ceaiurile din plante.
De exemplu, ceaiul de iasomie are un gust amar care stimulează digestia și ar trebui să fie consumat după fiecare masă, în timp ce ceaiul de ghimbir dizolvă grăsimile în exces și ar trebui să fie consumate la începutul și la sfârșitul zilei.
Cea mai bună băutură rămâne însă ceaiul verde, deoarece aceasta are un gust astringent și combate foamea.
Citește și Trei remedii împotriva cearcănelor