Cu siguranţă aţi auzit de numeroase ori discutându-se despre fibrele alimentare şi despre cât de bune sunt ele pentru sănătate. Dar ce sunt aceste fibre şi în ce alimente le găsim? Este necesar să consumăm suplimente cu fibre sau o alimentaţie echilibrată este de ajuns?
Fibrele alimentare sunt compuşi chimici din structura alimentelor, care sunt eliminaţi din tubul digestiv total nedigeraţi sau sunt parţial digeraţi.
Din acest motiv spunem că fibrele alimentare au un rol funcţional. În funcţie de solubilitatea lor în apă, fibrele alimentare se pot clasifica în solubile şi insolubile. Iată principalele roluri ale fibrelor alimentare:
Fibrele insolubile, în special cele din cerealele integrale, sunt utile în tratarea şi prevenirea constipaţiei şi hemoroizilor.
Consumul de fibre solubile duce la scăderea colesterolului. Unele tipuri de fibre par să aibă un efect mai mare în acest sens decât altele.
De exemplu, fibrele din fulgii de ovăz sunt mai eficiente în scăderea nivelului colesterolului din sânge decât fibrele din grâu.
Fibrele alimentare ajută la reducerea riscului de apariţie a unor forme de cancer, în special a cancerului de colon. Această afirmaţie este argumentată prin faptul că fibrele insolubile cresc tranzitul intestinal şi rata cu care deşeurile sunt eliminate din organism.
Astfel, organismul este mai puţin expus la acţiunea substanţelor toxice produse în timpul digestiei.
Dietele bogate în fibre pot fi utile pentru persoanele care doresc să scadă în greutate. Fibra în sine nu are calorii, dar oferă o mai mare sezaţie de saţietate.
Fibre alimentare se găsesc doar în alimentele vegetale: fructe, legume, nuci şi cereale. Carnea, laptele şi ouăle nu conţin fibre.
Fibrele solubile se găsesc în fasole, tărâţe de ovăz, fructe şi legume, în timp ce fibrele insolubile se găsesc în cereale integrale şi în fasole.
Atenţie, nu trebuie să consumaţi fibre alimentare în exces doar din dorinţa de a slăbi, întrucât excesul poate duce la eliminarea unor minerale precum calciul, magneziul sau fierul.
Articol scris de Adina Rusu, nutriționist-dietetician