Scrie...

MAGAZIN

Pamantul ramane fara femei!

Share

Cu putin timp inainte ca populatia globului sa treaca de sapte miliarde de oameni, expertii in demografie se tem ca dezechilibrul dintre sexe favorizeaza aparitia unor „tari de burlaci”, in care barbatii se vor lupta pentru a-si gasi sotii.

Nu se cunosc deocamdata consecintele exacte a ceea ce demograful francez Christophe Guilmoto numeste „masculinizare alarmanta” in tari ca India sau China, din cauza avorturilor selective.

Multi experti considera ca, peste 50 de ani, lipsa femeilor va avea un impact similar cu cel al incalzirii climatice, invizibile, dar reale. Aceste avertismente se bazeaza, din nefericire, pe statistici precise. Se nasc intre 104 si 106 baieti la 100 de fete si cea mai mica schimbare a acestei proportii se explica doar prin factori anormali. in India si Vietnam, cifra este de 112 baieti la 100 de fete. In China, proportia a ajuns la 120 de baieti la 100 de fete, depasind in unele regiuni 130/100. Tendinta se extinde in Azerbaidjan, Georgia, Armenia, unde proportia este de 115 baieti la 100 de fete. Acelasi fenomen se constata si in Serbia si Bosnia.

Lumea a luat cunostinta de aceasta problema in 1990, cand castigatorul premiului Nobel, economistul indian Amartya Sen, a publicat un articol cu titlul soc „Lipsesc peste 100 de milioane de femei”. Expertii in demografie apreciaza ca cifra a depasit intre timp 160 de milioane, ca efect al preferintei traditionale pentru baieti, al scaderii fertilitatii si, mai important, al ecografiilor ieftine care permit mamelor sa avorteze, ilegal, daca au fete.

Chiar daca proportia nasterilor baieti-fete ar reveni la normal in India si China peste zece ani, Guilmoto considera ca, in aceste doua tari, casatoria va ramane o problema pentru barbati timp de cateva decenii. „Nu numai ca barbatii se vor casatori mai tarziu, dar risca sa ramana celibatari in tari in care inainte fiecare isi gasea o sotie”, spune el.

Unii experti apreciaza ca acest nou context ar putea duce la cresterea poliandriei (o femeie cu mai multi soti) si a turismului sexual, iar altii anticipeaza scenarii catastrofale, in care agresiunile sexuale, violenta si conflictele ar fi lucruri obisnuite. Acum cativa ani, Valerie Hudson si Andrea den Boer, politologi, au scris chiar ca tarile asiatice cu populatie majoritar masculina reprezinta o amenintare pentru Occident. Potrivit lor, „societatile unde exista un dezechilibru intre numarul barbatilor si cel al femeilor nu pot fi guvernate decat prin regimuri autoritare, capabile sa suprime violenta in propria lor tara, exportand-o in strainatate prin colonizare sau razboi”.

Mara Hvistendahl, ziarist la revista Science si autor al unui recent articol intitulat „Selectie nenaturala”, arata in schimb ca riscul unor razboaie la scara intinsa este foarte mic, amintind ca India este o democratie. Ea admite in schimb ca, din punct de vedere istoric, nu este prea placut sa traiesti in societati in care numarul barbatilor il depaseste pe cel al femeilor, pomenind de riscul unor violente si al unei situatii instabile.

Organisme ale Natiunilor Unite au avertizat in privinta unei legaturi intre numarul mic al femeilor si cresterea traficului sexual sau al migratiilor de populatie in vederea casatoriei. Pana acum nu s-au propus prea multe solutii.

Guilmoto considera ca este important ca problema sa fie cunoscuta nu numai in tarile emergente. „In Europa de Est, oamenii n-au nicio idee despre ceea ce este pe cale sa se intample”, avertizeaza el.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *