Printre alimentele care reduc nivelul de colesterol rău din sânge se număra cerealele integrale, care permit evacuarea colesterolului în exces la nivel intestinal, vegetalele din familia cruciferelor (conopida), vinetele, lintea, fasolea, soia, ceapa și usturoiul.
Licopenul conținut în tomate este, de asemenea, un antioxidant foarte eficient, mai ales dacă tomatele sunt fierte. Fructele și legumele conțin și ele principalele vitamine antioxidante: provitamina A, vitamina C și vitamina E.
În medicina alopată se folosesc medicamente hipolipemiante, unele dintre ele dovedindu-se însă a fi nocive pentru peretele vascular.
În medicina complementară se utilizează substanțe naturale care au efecte benefice asupra organismului, nefiind agresive și putând fi administrate timp îndelungat.
De exemplu, anghinarea, pătlagina, frunzele de mesteacăn sau păpădia pot fi utilizate sub formă de infuzii, care se administrează zilnic, de 2-3 ori/zi, având efect coleretic și colagog, adică stimulând secreția și eliminarea bilei din vezicula biliară și, odată cu ea, a colesterolului în exces.
Ca gemoterapice, se recomandă remedii din mlădițe de măslin (Olea europaea), câte 50 de picături dimineața și din mlădițe de ienupăr (Juniperus comunis), câte 50 de picături seara.
Aceste remedii au acțiune de drenaj, ce se reflectă în scăderea nivelului lipidelor din sânge.
Este greșit înțeles că alcoolul determină scăderea nivelului de colesterol „rău” din sânge, în schimb, unul sau două pahare de vin roșu băute zilnic pot mări nivelul colesterolului „bun”, ajutând astfel la prevenirea disfuncțiilor cardiace.