LOADING

Scrie...

Se confirma existenta celulelor stem canceroase

Share

Aparitia a trei studii (doua in revista Nature si unul in Science) par sa confirme existenta celulelor stem canceroase si rolul lor in dezvoltarea tumorilor. „Ipoteza” existentei acestora „era formulata de ceva timp”, arata cercetatorul olandez Hugo Snippert, coautor al studiului publicat in Science.

Celulele stem canceroase par a fi la originea cresterii unei tumori si ar explica aparitia ulterioara a metastazelor. Potrivit lui Hugo Snippert, de la Universitatea din Utrecht, cele trei studii, desfasurate pe soareci de laborator, arata ca celulele stem din celulele tumorale sunt responsabile de producerea unor noi celule canceroase. Studiul realizat de echipa olandeza a lui Hugo Snippert demonstreaza activitatea celulelor stem din adenoame ale intestinului, care prefigureaza un cancer. O celula sanatoasa se transforma intr-o „celula canceroasa de origine” de la care se dezvolta o tumora, arata Snippert.

Celulele stem canceroase trebuie sa faca acum obiectul cercetarii farmaceutice. „Este importanta studierea celulelor stem canceroase si compararea lor cu celulele stem normale pentru a vedea care sunt diferentele” si a pune la punct tratamente personalizate, subliniaza cercetatorul.

Intr-un alt studiu publicat de revista Nature, o echipa americana a gasit intr-o tumora la creier de tip glioblastom un „subansamblu de celule” care pare a fi sursa reaparitiei tumorilor dupa tratamentul chimioterapeutic. „Studiul demonstreaza ca cel putin in anumite tumori solide exista celule stem canceroase”, afirma cercetatorul Luis Parada de la Universitatea Texas Southwesern, coautor al cercetarii.

Al treilea studiu, realizat de cercetatori de la Universite Libre din Bruxelles si de la Universitatea Cambridge vizeaza cancerul de piele si indica si el existenta unor celule canceroase cu proprietatile celulelor stem.

 

Tag:

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *