LOADING

Scrie...

Tratament revolutionar impotriva obezitatii

Share

Un tratament experimental care impiedica alimentarea cu sange a celulelor adipoase i-a ajutat pe macacii obezi sa piarda, in medie, 11% din greutatea lor, in patru saptamani, o reusita ce ar putea conduce la obtinerea unui tratament eficient si pentru oameni, potrivit unui studiu recent.

Potrivit acestui studiu, publicat in revista americana Science Translational Medicine, indicele de masa corporala si dimensiunea taliei acestor maimute au fost reduse.

O analiza realizata cu ajutorul tehnicilor de imagistica a evidentiat, totodata, o reducere a tesuturilor adipoase din organismul acestor animale, in comparatie cu grupul tinta de animale care nu au beneficiat de acest tratament, au explicat specialistii de la Centrul Anderson pentru cercetari asupra cancerului, afiliat Universitatii Texas din Statele Unite ale Americii.

„Aplicarea acestui tratament si in cazul oamenilor ar oferi o abordare nechirurgicala pentru a diminua tesuturile adipoase, dar si o alternativa pentru medicamentele pentru slabit”, a declarat medicul Renata Pasqualini, principalul autor al studiului.

Anumite terapii, care „pacalesc” apetitul sau impiedica organismul sa absoarba grasimi, au parte de o utilizare limitata, din cauza efectelor secundare toxice pe care le provoaca.

Agentul experimental de slabire Adipotide, folosit de cercetatorii de la Centrul Anderson, contine o substanta care se fixeaza pe o proteina la suprafata vaselor de sange ce alimenteaza celulele adipoase, dar si pe o peptida sintetica, antrenand distrugerea celulelor de grasime. Aceste celule sunt apoi metabolizate de organism, care le distruge.

Inainte de a putea fi administrat pacientilor umani, Adipotide trebuie sa fie mai intai aprobat de Agentia americana pentru medicamente (Food and Drug Administration – FDA). Insa, pana in prezent, FDA s-a aratat extrem de reticenta in ceea ce priveste autorizarea pe piata a tratamentelor contra obezitatii. in ultimul an, aceasta agentie americana a refuzat deja aprobarea a trei medicamente, din motive de securitate medicala.

Singurul medicament contra obezitatii aprobat de FDA este Orlistat sau Alli, comercializat de compania elvetiana Roche si de cea britanica GlaxoSmithKline, insa acest medicament nu este nici el lipsit de efecte secundare, precum diaree si dureri abdominale.

La randul sau, Adipotide a cauzat si el efecte secundare negative asupra rinichilor maimutelor, insa acestea au fost de intensitate redusa si, mai ales, reversibile.

 

Tag:

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *