Ulcerul gastro-duodenal reprezintă o afecțiune caracterizată prin apariția unei leziuni (sau mai multor leziuni) la nivelul peretelui stomacului (ulcer gastric) sau la nivelul duodenului (segmentul tubului digestiv ce urmează stomacului).
Incidența acestei afecțiuni este foarte mare. Astfel, 10% din populația Americii de Nord și a Europei suferă de ulcer în cursul vieții, în SUA apărând 500.000 cazuri noi pe an.
Ulcerele duodenale sunt mult mai frecvente decât ulcerele gastrice. Astfel, statistic, din 5 ulcere 4 sunt duodenale și doar unul gastric.
Ulcerul nu afectează în mod egal cele doua sexe: pentru ulcerul gastric raportul persoanelor afectate bărbați/femei = 1,5, iar pentru ulcerul duodenal acest raport este 2,2.
Care sunt cauzele ulcerului gastro-duodenal?
Organismul uman este dotat, în mod natural, cu factori de apărare foarte puternici, pentru a preveni distrugerea peretelui gastric sau duodenal.
Astfel, secreția de mucus și de ioni bicarbonat (HCO3-) lubrifiază mucoasa și luptă cu aciditatea care poate avea efecte extrem de nocive.
În plus, integritatea mucoasei gastro-duodenale, joncțiunile strânse și regenerarea rapidă a celulelor mucoasei, precum și vascularizarea, prin numeroase funcții, ajută în lupta împotriva ulcerului.
Factorii de agresiune pot fi:
1. Hipersecreţia acidă – rol mai ales în ulcerul duodenal. Din variate motive (chiar și genetice) celulele parietale secretă mai mult acid clorhidric decât în mod fiziologic.
2. Infecția cu Helicobacter pylori – cea mai răspândită infecție din lume. Responsabilă pentru peste 70% dintre cazurile de ulcer gastro-duodenal.
3. Acizii biliari – acționează ca detergenți asupra lipidelor din mucoasa gastrică.
Din păcate, apar dezechilibre când acești factori de apărare ai organismului cedează în fața factorilor de agresiune.
Citește și Cât de periculos este consumul excesiv de sare?
Acestor factori de agresiune li se adaugă și factori de mediu care pot contribui la apariția ulcerului:
1. Fumatul
2. Medicamente: aspirina și antiinflamatoarele nesteroidiene, precum și corticosteroizii
3. Alți factori (stresul, alcoolul, diferite diete alimentare).
În plus, factorii genetici pot avea și ei un rol în dezvoltarea ulcerului gastro-duodenal (această afecțiune este mai frecventă în cazul persoanelor cu grupa sanguină 0).