Scrie...

RELATII SI SEX

10 beneficii ale sexului

Share

Chiar dacă trăim într-o societate în care sexul este supraestimat, este bine să recunoaştem totuşi numeroasele beneficii pe care acesta la poate avea asupra stării generale de bine.

1. RELAŢII MAI BUNE. Oxitocina, despre care se spune uneori că ar fi hormonul împerecherii, creşte în timpul alăptării bebeluşilor şi se crede că întăreşte legătura dintre mamă şi copil. Se pare că nivelul acestui hormon creşte şi în timpul actului sexual. Efectul acestei creşteri este acelaşi, de întărire a legăturii dintre cei doi parteneri.

2. SCADE NIVELUL STRESULUI. Nivelul crescut de oxitocină, generat de actul sexual, tinde să scadă anxietatea, sensibilitatea la durere, precum şi nivelul de stres asociat cu anxietatea şi cu durerea.

3. ÎMBUNĂTĂŢIREA IMAGINII DE SINE. Întrucât un nivel scăzut al cortizolului (considerat hormonul stresului) şi unul crescut de oxitocină sunt asociate cu sentimente mai puternice de bine, este evident că activitatea sexuală îi face pe oameni să se simtă mai bine, chiar dacă viaţa lor nu este chiar aşa de minunată.

4. SCADE TENSIUNEA ARTERIALĂ. Activitatea sexuală creşte nivelul oxitocinei în special la femei. Acest hormon scade efectele negative ale stresului, printre altele, scăzând tensiunea arterială.

5. CREŞTE IMUNITATEA. Efectele negative pe care le poate avea stresul excesiv asupra imunităţii sunt bine cunoscute. Astfel, o viaţă sexuală regulată nu doar că scade nivelul stresului, ci, ca şi consecinţă, întăreşte apărarea organismului.

6. SCADE DETERIORAREA COGNITIVĂ CAUZATĂ. DE ÎMBĂTRÂNIRE. Efortul fizic făcut în timpul actului sexual încetineşte îmbătrânirea creierului, prevenind apariţia deteriorărilor cognitive uşoare şi chiar apariţia demenţei.

7. MAI PUŢINE AFECŢIUNI PSIHICE LA BĂTRÂNEŢE. Se pare că o viaţă sănătoasă de cuplu are efecte spectaculoase asupra psihicului odată cu înaintarea în vârstă.

8. MAI PUŢINE ATACURI DE CORD. Reacţia mai scăzută la stres asociată cu nivelurile mai ridicate de oxitocină duce la scăderea riscului de atac de cord.

9. SCADE RISCUL UNOR CANCERE. Se pare că bărbaţii cu o viaţă sexuală mai activă au un risc mai scăzut de a dezvolta cancer de prostată.

10. VIAŢĂ MAI LUNGĂ. Studiile au arătat că starea generală de bine este asociată cu dorinţa de a întreţine relaţii sexuale şi invers, că o viaţa sexuală activă indică o stare bună de sănătate.

Tag

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *