Scrie...

NUTRITIE & DIETE

5 alimente pentru combaterea insomniilor

Share

Nu reusiti sa va relaxati seara dupa o zi stresanta si adormiti greu? Un ajutor impotriva insomniilor poate veni chiar si din alimentatie.

Exista unele alimente care dau o anumita relaxare, cu singura conditie ca noaptea, atunci cand nu puteti dormi, sa nu cadeti in capcana biscuitilor, ciocolatei si a bauturilor excitante ca ceaiul sau ciocolata.

Iata alimentele recomandate:

Paine prajita: o felie de paine prajita este bogata in carbohidrati care stimuleaza producerea de insulina, care, la randul sau, creste nivelul de serotonina si triptofan din creier, acestea la randul lor favorizand relaxarea si alungand insomniile.

Ciresele: fie ca sunt proaspete sau uscate, ele sunt bogate in melatonina, o substanta chimica ce controleaza ceasul intern al organismului si regleaza somnul. Se recomanda sa consumati o portie de cirese cu o ora inante de a va culca.

Bananele: bogate in potasiu si magneziu, acestea sunt miorelaxante naturale, fiind extrem de eficiente in cazul copiilor. Ele contin si aminoacidul numit triptofan ce este transformat in creier in serotonina (neurotransmitator relaxant) si melatonina.

Graul: sub forma de paine sau de fulgi, graul determina o crestere a glicemiei, care, la randul sau, determina cresterea secretiei de insulina. La randul sau, insulina va determina un nivel crescut de serotonina si triptofan. Graul este bogat si in melatonina.

Laptele cald: asemenea bananelor, laptele contine triptofan care se transforma in relaxanta serotonina. De asemenea, este bogat si in calciu, care favorizeaza somnul.

Trebuie sa mai stiti ca beneficiile serotoninei nu se limiteaza doar la calitatea somnului. Despre serotonina se stie si ca raspunde de starea de bine, de calm, de liniste.
Serotonina – hormon al fericirii, influenteaza buna dispozitie a fiecaruia dintre noi. Astfel, in momentul in care nivelul de serotonina e scazut, devenim depresivi, anxiosi si tulburati. La celalalt capat al balantei, unde nivelul de serotonina e crescut, starea de fericire si de calm ne cuprinde si simtim ca prindem aripi.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *