S-au dus vremurile în care sloganul „nici o masă fără pește” suna mai mult ca o obligație și trăim timpuri în care acest aliment a devenit un lux și o raritate pe mesele multora dintre noi. Locul său a fost luat de mâncarea multă, proastă calitativ și ieftină, „îmbogățită” cu numeroși hormoni și alte chimicale extreme de dăunătoare.
Iată care sunt principalele motive pentru care peștele nu ar trebui să lipsească din meniurile noastre:
1. Peștele este o sursă bună de proteine de calitate, conținând în același timp cantități însemnate de vitamine și de minerale.
Vitamina A din pește ajută la menținerea sănătății ochilor, pielii și părului, în timp ce vitamina D ajută la formarea unor oase și a unor dinți puternici.
Peștele este bogat în calciu și fosfor, fiind și o sursă importantă de fier, zinc, iod, magneziu și potasiu.
2. Peștele este un excelent aliment cu un conținut redus în grăsimi (cum ar fi codul, de exemplu) fiind din acest motiv ideal în meniurile persoanelor care urmează o dietă pentru scădere în greutate.
3. Uleiurile din pește (în special cele din somon, hering, ton, sardine) sunt foarte bogate în acizi omega-3.
Acești nutrienți sunt esențiali pentru sănătatea inimii și a creierului și, pentru că nu pot fi sintetizați de organism, ei trebuie să fie aduși din alimentație.
Despre acizii omega-3 se mai știe că ajută la scăderea tensiunii arteriale, scad riscul de infarct miocardic, scad riscul de depresie și de maladie Alzheimer, previn inflamațiile și scad riscul de artrită.
4. Uleiurile de pește nu trebuie să lipsească din alimentația femeilor însărcinate și a celor care alăptează întrucât substanțele conținute de acestea ajutî la dezvoltarea normală a fătului și a nou-născutului.
5. Două porții de pește pe săptămână sunt obligatorii dacă doriți să aveți un regim alimentar echilibrat.
Articol scris de Adina Rusu, specialist în nutriție și dietetică
Citește și Pericolele ascunse în băuturile energizante