S-au dus vremurile in care sloganul „nici o masa fara peste” suna mai mult ca o obligatie, si traim timpuri in care acest aliment a devenit un lux si o raritate pe mesele multora dintre noi. Locul sau a fost luat de mancarea multa, proasta calitativ si ieftina, „imbogatita” cu numerosi hormoni si alte chimicale extreme de daunatoare.
Iata care sunt principalele motive pentru care pestele nu ar trebui sa lipseasca din meniurile noastre:
1.Pestele este o sursa buna de proteine de calitate, continand in acelasi timp cantitati insemnate de vitamine si de minerale. Vitamina A din peste ajuta la mentinerea sanatatii ochilor, pielii si parului, in timp ce vitamina D ajuta la formarea unor oase si a unor dinti puternici. Pestele este bogat in calciu si fosfor, fiind si o sursa importanta de fier, zinc, iod, magneziu si potasiu.
2.Pestele este un excelent aliment cu un continut redus in grasimi (cum ar fi codul, de exemplu) fiind din acest motiv ideal in meniurile persoanelor care urmeaza o dieta pentru scadere in greutate.
3.Uleiurile din peste (in special cele din somon, hering, ton, sardine) sunt foarte bogate in acizi omega-3. Acesti nutrienti sunt esentiali pentru sanatatea inimii si a creierului si, pentru ca nu pot fi sintetizati de organism, ei trebuie sa fie adusi din alimentatie. Despre acizii omega-3 se mai stie ca ajuta la scaderea tensiunii arteriale, scad riscul de infarct miocardic, scad riscul de depresie si de maladie Alzheimer, previn inflamatiile si scad riscul de artrita.
4.Uleiurile de peste nu trebuie sa lipseasca din alimentatia femeilor insarcinate si a celor care alapteaza intrucat substantele continute de acestea ajuta la dezvoltarea normala a fatului si a nou-nascutului.
5.Doua portii de peste pe saptamana sunt obligatorii daca doriti sa aveti un regim alimentar echilibrat.
Articol scris de Adina Rusu, specialist in nutritie si dietetica