Scrie...

FRUMUSETE

Acneea provocata de stres

Share

In momentele solicitante de studiu sau de munca, din cauza cresterii tensiunii va pot aparea pe fata cosuri si pete rosii, chiar daca perioada adolescentei a trecut de mult. 

Multe dintre femeile tinere suporta, pe propria piele, acneea provocata de stres. In trecut, se credea ca aceste probleme erau declansate exclusiv de dereglarile hormonale, dar de cativa ani incoace, tensiunea emotionala este considerata un factor responsabil pentru manifestarile acneice.

Acneea provocata de stres apare, de obicei, la persoanele de 25-30 de ani. Din acest motiv, ea este numita adesea „acneea femeilor de cariera”. In realitate, un rol important il joaca dificultatile intampinate la locul de munca, dar si in familie sau in viata amoroasa. Acneea apare, in special, in regiunea mandibulei si cea a gatului, provocand dureri groaznice. Problemele de la serviciu, asemenea unei noi sarcini de lucru, a unei modificari a atributiilor sau a trasferarii intr-un alt oras sunt cel mai adesea responsabile pentru aspectul neplacut al tenului. Si tensiunile din familie pot fi factori declansatori ai acneei, ea aparand frecvent dupa o despartire urata sau o cearta cu partenerul de cuplu. Stresul emotional, insotit de dispozitiile negative prelungite provoaca in organism o reactie proprie de tip hormonal. Tensiunea psihologica stimuleaza eliberarea hormonilor corticosuprarenali care, prin intermediul neurotransmitatorilor, actioneaza asupra glandelor sebacee marind productia de sebum. Din acesta cauza se formeaza punctele negre si cosurile, iar pielea devine din ce in ce mai sesibila si mai iritabila.

Acneea provocata de stres poate afecta si femeile care nu au avut asemenea probleme in adolescenta. Insa, cele mai predispuse sunt persoanele care au tenul cu tendinta de ingrasare sau care sunt sensibile la stimulii produsi de hormonii suprarenali. Acest tip de acnee mai are si o alta caracteristica negativa, care o face sa fie si mai dificil de tratat. Este vorba despre un mecanism care se autoalimenteaza, formand un cerc vicios. Cosurile si impuritatile cauzate de tensiuni apar, de obicei, in mod neasteptat. Astfel, atunci cand se privesc in oglinda si isi vad tenul cu multe imperfectiuni, femeile trec printr-un stres si mai mare care le agraveaza starea psihica si, ulterior, pe cea a pielii. Lucrul acesta este valabil, in special, in cazul persoanelor adulte care si-au format deja o parere solida despre sine, iar acneea tardiva le distruge echilibrul si le provoaca o criza de autostima. Tinerele femei care ajung sa nu se mai recunoasca atunci cand se privesc in oglinda tind sa se izoleze si sa evite contactele cu cei din jur deoarece nu le face placere sa iasa in public „transformate”.

Pentru combaterea acneei declansate de stres este necesara rezolvarea problemelor emotionale. Atunci cand printre cauzele acneei se afla stresul trebuie intervenit initial aupra comportamentelor eronate si trebuie identificata sursa tensiunii care, daca nu este oprita, va continua sa se autoalimenteze. Foarte utile in acest sens s-au dovedit a fi toate tehnicile de relaxare. Printre acestea se numara metodele de respiratie profunda si meditatie, yoga sau tehnica autosugestiei. Pe de alta parte, si experimentarea unor activitati fizice intense (de exemplu, atletism, aerobic sau kickboxing) poate contribui la descarcarea agresivitatii, a furiei reprimate, ajutand totodata la eliminarea plictiselii si a insatisfactiei.

Tensiunea psiho-fizica si consecintele acesteia, cea mai des intalnita fiind lipsa somnului, pot fi combatute cu ajutorul remediilor „verzi” si, in particular, a fitoterapiei. Astfel, pot fi administrate extracte de plante relaxante sau cu efect sedativ, sub forma capsulelor sau a siropurilor. Printre cele mai utilizate plante se numara nalba, florile de tei si valeriana. In continuare, cura antistres trebuie sa actioneze direct asupra acneei deoarece imbunatatirea aspectului pielii contribuie semnificativ asupra ridicarii moralului. Tinerele femei trebuie sa evite complet sa incerce se trateze singure acasa. Riscul este ca la final pielea sa fie distrusa, iar in locul cosurilor sa ramana cicatrici si alte semne definitive. Singurul care poate indica tratamentul adecvat este specialistul dermatolog. Primul pas pe care il poate face o femeie consta intr-o curatare delicata a pielii, folosind produse astringente, putin agresive, cu o actiune de reglare a catitatii de sebum. Rezultatele optime pot fi obtinute prin intermediul unor creme antibiotice si pe baza de benzoil peroxid, aplicate doar pe zonele inflamate, dar acestea trebuie procurate doar dupa consultarea prealabila a unui medic . Zilnic, trebuie dedicate cateva minute activitatilor de relaxare, unui hobby si, bineinteles, nu trebuie sacrificat somnul.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *