Scrie...

NUTRITIE & DIETE

Alimentatia sanatoasa, mai eficienta decat regimurile frustrante

Share

Pentru a slabi, o alimentatie variata, fara lucruri interzise, bazata pe recomandarile nutritionistilor, este mai eficienta pe termen lung decat regimurile „frustrante” de tip Dukan, arata studiul NutriNet-Sante, care mentioneaza si „dictatura greutatii” in societatea actuala.

O imagine ideala a corpului este atat de dorita incat peste doua femei din trei (70%) si un barbat din doi ar vrea sa slabeasca, potrivit studiului. Acesta arata ca 67% dintre femei si 39% dintre barbati au recurs la cel putin un regim, conform datelor culese de la 105.771 „nutrinauti”.

„Presiunea unei anumite imagini a corpului in actuala societate face ca oameni cu greutate normala, nici obezi, nici supraponderali, sa tina regimuri: aproape doua femei din trei (58%) cu greutate normala tin regimuri”, arata profesorul Serge Hercberg, de la Institutul parizian Inserm, coordonator al studiului. „Un lucru nou este ca si 27% dintre barbatii cu greutate normala vor sa slabeasca”, adauga el.

„Exista intr-adevar o problema de perceptie a corpului, modele vehiculate de moda si presa”, spune Hercberg. Pentru a afla mai multe despre perceptia asupra regimurilor de slabire, studiul a analizat un esantion de 18.188 „nutrinauti” care au tinut cel putin un regim. Dintre acestia, mai mult de o femeie din patru si un barbat din sapte au tinut peste cinci regimuri in cursul vietii. „Spirala regimurilor” este mai raspandita la femei: „Aproape 30% din femei au tinut cel putin cinci regimuri in cursul vietii, dintre care 9% chiar peste zece (4% la barbati). Acest lucru se explica prin faptul ca femeile incep adesea regimul mai devreme – 36% au inceput intre 15 si 25 de ani, fata de 18% la barbati”, afirma profesorul Hercberg.

Circa 40% din adeptii regimurilor restrictive de tip Dukan, Cohen, Chrononutrition considera ca regimul lor a fost eficient doar pe termen scurt. Aproape 76% din „nutrinautii” care au urmat un regim bazat pe recomandari nutritionale „de bun simt” (mancare variata, scaderea cantitatilor, fara sa existe alimente interzise) sunt de parere ca reechilibrarea alimentara a fost eficienta pe termen lung, ei reusind sa-si pastreze greutatea mai mult de sase luni. Dintre acestia, 57,5% spun ca la modificarea felului de a se hrani au asociat cresterea activitatii fizice (chiar si mersul pe jos), in timp ce numai 39% dintre cei care au tinut regimuri Dukan, Cohen etc au facut-o.

„Este regimul cu cea mai buna eficacitate pe termen lung”, afirma profesorul Hercberg. El este urmat de regimul de tip Weight Watchers (61%). Cele mai scazute performante in ceea ce priveste eficienta pe termen lung apartin categoriei regimurilor restrictive si, printre acestea, mai ales cele improvizate si care constau in substitute de mese intregi si produse dietetice (41%), precum si regimurile Cohen si Dukan (50% si respectiv 51%).

Regimul Dukan si cele bazate pe substitute de mese/produse dietetice sunt considerate in studiu cele mai „frustrante”.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *