Scrie...

SANATATE

Alopecia

Share

Alopecia este definita ca fiind reducerea cantitatii de par la nivelul zonelor in care acesta se gaseste in mod normal.

Termenul de alopecie trebuie diferentiat de cel de atrichie care inseamna lipsa congenitala a parului prin lipsa foliculilor pilari si de cel de hipotricoza care se refera la reducerea cantitatii de par in cadrul unor afectiuni congenitale.

Prezenta alopeciei creaza probleme de ordin estetic, psihologic iar uneori alopecia sau hipotricoza fac parte din  ansamblul unui sindrom congenital alaturi de alte alterari cutanate sau ale anexelor. Alopeciile temporare / reversibile / necicatriciale sunt rezultatul unor procese endogene sau exogene, cu actiune temporara. Ele pot fi difuze (alopecia androgenetica, effluvium telogen, effluvium anagen) sau circumscrise (alopecia areata, traumatice, postinfectioase, din dermatoze cronice ca eczema sau psoriazisul.
alopecia androgenentica afecteaza 50% din barbatii cu varsta de 50 de ani, 13% din femeile inainte de menopauza si 37% dintre femeile la menopauza.
alopecia areata: prevalenta de 0,1% in randul populatiei, de doua ori mai frecventa la femei.
effuvium telogen: este vizibil cand cantitatea de par care cade reprezinta 20- 25% din parul scalpului
alopeciile permanente / nereversibile creaza probleme medicale serioase dat fiind caracterul definitiv al alopeciei consecutiv distructiei ireversibile a foliculilor pilari sau absentei lor: necicatriciale congenitale si cicatriciale (dobandite sau genetice).

Alopecia androgenetica
Reprezinta 95% din totalul cazurilor de alopecie si reprezinta caderea progresiva a parului, genetic determinata, care apare la majoritatea barbatilor si la o parte din femei cu retragerea marginii fronto-parietale de insertie a parului.
Se caracterizeaza prin:
– debut la nivelul regiunii fronto-temporale sau la nivelul vertexului
– reducerea diametrului firului de par (de 10 ori)
– variatii ale diametrelor firelor de par
– la barbati: istoric familial de alopecie androgenetica la rude de gradul I sau II
– la femei asociere posibila cu dereglari menstruale (amenoree sau oligomenoree) si ovar polichistic, acnee, hirsutism  sau virilizare, istoric de infertilitate.
– Evolutie progresiva fara a putea fi previzibil ritmul de evolutie.

Alopecia areata
Reprezinta o cadere focala a parului, de natura inflamatorie, de cauza necunoscuta si cu o evolutie imprevizibila. Se poate asocia cu afectiuni autoimune, dereglari imunologice cu prezenta unor factori indicand autoimunitatea bolii.
Se caracterizeaza prin:
– caderea parului in placi rotunde, bine delimitate, cu extindere radiara a acestora, uneori in forma circulara
– peri „in semn de exclamatie” la periferia placii alopecice
– peri „cadaverizati” – semn de evolutivitate
– eventual_ hiperkeratoza pilara
– piele lucioasa, elastica apoi in timp atrofica
– asocierea alopeciei sprancenelor, genelor, perilor axilari, pubieni

Effluvium telogen
Reprezinta o cadere difuza, temporara a parului, in care intervine o scurtare a ciclului pilar si o crestere a proportiei firelor telogene.
Se caracterizeaza prin:
– reducerea densitatii firelor de par la nivelul scalpului, cu caracter difuz sau, uneori, mai ales la nivelul zonei parietale.
– aparitia alopeciei difuze dupa interventia unuia dintre urmatorii posibili factori: anemie feripriva, hiper sau  hipotiroidism, postpartum, dieta inadecvata, contraceptie orala sau stoparea ei, postmedicamentos (hormoni,
hipolipemiante, anticonvulsivante, citostatice, antihipertensive, psihotrope etc.), expunere accidentala la substante toxice, insuficienta renala cronica, alterare a functiei hepatice, sifilis secundar.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *