Scrie...

CARIERA

Anul în care femeile au devenit mai inteligente decât bărbaţii!

Share

Datele ştiinţifice strânse în ultimii 100 de ani arată că IQ-ul femeilor înregistrează o creştere constantă. În 2012, femeile au depăşit prima oară bărbaţii, apreciază psihologul neo-zeelandez James Flynn în cotidianul The Sunday Times.

De când se efectuează teste IQ (de acum 100 de ani), femeile au fost în medie cu cinci puncte în urma bărbaţilor. Psihologii au sugerat multă vreme că această diferenţă este „genetică”. În ultimii ani însă diferenţa s-ar fi micşorat, iar în 2012 femeile au câştigat prima dată războiul cu bărbaţii. „În ultimii 100 de ani, rezultatele IQ cresc şi la bărbaţi şi la femei, însă ceva mai repede la cele din urmă”, arata James Flynn, cercetător în domeniul IQ-ului.

Această constatare poate fi justificată prin profilul „multifuncţional” al femeilor, active atât în familie, cât şi la serviciu. O altă explicaţie ar fi că femeile au avut mereu un IQ mai mare, pe care l-ar exploata din plin doar în epoca noastră. James Flynn este de părere însă că mai sunt necesare şi alte cercetări ştiintifice pentru a lămuri această tendinţă.

Istoria cercetărilor asupra IQ-ului este destul de controversată, dezvăluind diferenţe între sexe şi popoare. Una din etapele importante ale acestor cercetări a fost descoperirea efectului Flynn în anii 1980, potrivit căruia IQ-ului fiinţei umane creşte cu 3 puncte la 10 ani. S-a mai dovedit că IQ-ul nu este determinat genetic, putând, prin urmare, să fie îmbunătăţit.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *