Cantitatea de sare utilizată în prepararea felurilor de mâncare diferă în aceleași lanțuri fast food de la o țară la alta, concluzionează o echipă internațională de cercetători, care a analizat conținutul de sare în 2.124 de unități la șapte categorii de produse în șase rețele specializate, potrivit Canadian Medical Association Journal.
Au fost examinate cele mai mari companii din acest domeniu: Burger King, Domino’s Pizza, Kentucky Fried Chicken, McDonald’s, Pizza Hut si Subway.
Conținutul de sare a fost măsurat la hamburgeri, carne de pui, pizza, salate, sandwich-uri și cartofi prăjiți franțuzești.
Un nivel ridicat de sare în alimente duce la hipertensiune arterială și alte afecțiuni cu deznodământ letal, explică unul dintre autorii studiului Norman Campbell, profesor de medicină la Universitatea Calgary din Canada.
Estimările arată că reducerea aportului de sare determină o reducere semnificativă a numărului de decese, mai adaugă el.
Mai multe state, între care Marea Britanie, Finlanda, Irlanda, Japonia, s-au angajat în efortul de reducere a aportului de sare în domeniul alimentației publice.
Eforturi mai recente s-au încununat cu etichetarea conținutului de sare pe anumite tipuri de produse alimentare.
Cu toate acestea, industria alimentară invocă problemele tehnice de prelucrare a produselor alimentare ca una din principalele bariere în privința reducerii conținutului de sare.
În urma studiului amintit s-a constatat că nivelurile de sare din alimente similare variază foarte mult de la o țară la alta, astfel în restaurante din Canada și SUA nivelul de sare examinat s-a dovedit cu mult mai ridicat decât în rețele similare din Marea Britanie și Franța. Bunaoară, în Canada, specialitatea Chicken McNuggets de la McDonald’s conținea de două ori și jumătate cantitatea de sodiu – 600 mg de sodiu (1,5 g sare) la 100 g porție – comparativ cu 240 mg de sodiu (0,6 g sare) per 100 g porție în Marea Britanie.
„Aceste niveluri ridicate relevă eșecul abordării actualelor guverne, care au lăsat reducerea cantității de sare la latitudinea industriei alimentare”, a apreciat Norman Campbell, subliniind că statul ar trebui să se implice într-o manieră mai eficientă în reglementarea acestei probleme printr-un program coordonat, cu termen limită și sancțiuni.
Citește și Personalitatea ne influențează starea de sănătate