LOADING

Scrie...

Atentie la aportul ridicat de sare din produsele fast food

Share

Cantitatea de sare utilizata in prepararea felurilor de mancare difera in aceleasi lanturi fast food de la o tara la alta, concluzioneaza o echipa internationala de cercetatori, care a analizat continutul de sare in 2.124 de unitati la sapte categorii de produse in sase retele specializate, potrivit Canadian Medical Association Journal.

Au fost examinate cele mai mari companii din acest domeniu: Burger King, Domino’s Pizza, Kentucky Fried Chicken, McDonald’s, Pizza Hut si Subway. Continutul de sare a fost masurat la hamburgeri, carne de pui, pizza, salate, sandwich-uri si cartofi prajiti frantuzesti.

Un nivel ridicat de sare in alimente duce la hipertensiune arteriala si alte afectiuni cu deznodamant letal, explica coautorul studiului Norman Campbell, profesor de medicina la Universitatea Calgary din Canada. Estimarile arata ca reducerea aportului de sare determina o reducere semnificativa a numarului de decese, mai adauga el.

Mai multe state, intre care Marea Britanie, Finlanda, Irlanda, Japonia, s-au angajat in efortul de reducere a aportului de sare in domeniul alimentatiei publice. Eforturi mai recente s-au incununat cu etichetarea continutului de sare pe anumite tipuri de produse alimentare.

Cu toate acestea, industria alimentara invoca probleme tehnice de prelucrare a produselor alimentare ca una din principalele bariere in privinta reducerii continutului de sare.

In urma studiului amintit s-a constatat ca nivelurile de sare din alimente similare variaza foarte mult de la o tara la alta, astfel in restaurante din Canada si SUA nivelul de sare examinat s-a dovedit cu mult mai ridicat decat in retele similare din Marea Britanie si Franta. Bunaoara, in Canada, specialitatea Chicken McNuggets de la McDonald’s continea de doua ori si jumatate cantitatea de sodiu – 600 mg de sodiu (1,5 g sare) la 100 g portie – comparativ cu 240 mg de sodiu (0,6 g sare) per 100 g portie in Marea Britanie.

„Aceste niveluri ridicate releva esecul abordarii actualelor guverne, care au lasat reducerea cantitatii de sare la latitudinea industriei alimentare”, a apreciat Norman Campbell, subliniind ca statul ar trebui sa se implice intr-o maniera mai eficienta in reglementarea acestei probleme printr-un program coordonat, cu termen limita si sanctiuni.

 

Tag:

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *