LOADING

Scrie...

Cancerul mamar

Share

Cancerul mamar este una din problemele majore de sanatate in lume. Anual se descopera 12 milioane de cazuri noi. Problema majora nu este reprezentata doar de numarul mare, ci si de depistarea in stadiile avansate, cand vindecarea se obtine in proportii mai mici. Un rol important in aceasta directie ii revine pacientei.

Primul pas este reprezentat de controlul periodic la medicul specialist. Autoexaminarea, cu inspectia tegumentelor, a mamelonului, areolei, precum si palparea sanului postmenstrual si oricand in menopauza pare conform specialistilor a nu fi suficienta. La controlul periodic, medicul poate depista si un nodul de 1 cm, ecografia mamara si sonografia depisteaza noduli mai mici de 1 cm (tumori infraclinice), iar mamografia depisteaza leziuni suspecte cu marimi de ordinul milimetrilor. Acum se foloseste cu succes RMN-ul.

In prezent, au fost puse la punct tehnici chirurgicale de excizie mamara efectuate dupa respectarea leziunii (punctia), interventii facute cu un ac special si prin ghidaj ecografic sau radiologic. Piesa operatorie, dupa efectuarea interventiei, se verifica imagistic si apoi anatomo-patologic pentru diagnosticul intraoperator. La acestea se adauga si detectarea si biopsia ganglionilor santinela, dupa injectarea unei substante radioactive in zona tumorala. Acesta este considerat ca fiind primul ganglion spre care dreneaza vasele limfatice ale tumorii. In urma acestui examen intraoperator se va decide si disectia sau nu a axilei.

In urma interventiei chirurgicale pentru o leziune suspecta, de exemplu de 4 mm, diagnosticata si operata cum am precizat mai sus, se obtine practic singurul rezultat valabil. Imunohistochimia aduce date de prognostic in plus, ghideaza tipurile de terapie asociata acolo unde este cazul si in situatiile extrem de dificile vine sa confirme diagnosticul histopatologic.

Aceasta reprezinta suita succinta a tratamentului unui neoplasm mamar descoperit in stadiul incipient. De obicei, tratamentul chirurgical este suficient, daca descoperirea tumorii s-a realizat precoce.

Totusi, acest moment poate fi intarziat de catre pacienta care, dintr-un motiv psihologic, evita tratamentul chirurgical propus amanand interventia sau apeland la alte terapii. Si toate acestea doar din cauza efectului devastator pe care il poate avea asupra unei persoane de sex feminin pierderea unui san.

Prezentarea obtiunilor unui tratament combinat de rezectie tumorala urmata de reconstructia sanului in cadrul aceleasi operatii sau ulterior folosind tesuturi proprii (lambouri dorsale sau abdominale) sau material implantabil determina o crestere a increderii pacientelor in succesul procedurii.

In articolele viitoare fiecare metoda va fi detaliata individual.

dr. Lucian Popa, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica

0745.634.684

Iasi

lucpopa@yahoo.com

www.estetica-iasi.ro

 

Tag:
Articolul următor

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *