Scrie...

CARIERA

Candidatii cu voce grava sunt preferati de alegatori!

Share

Alegatorii ii prefera net pe candidatii cu voce grava, barbati sau femei, arata un studiu aparut recent si mentionat de AFP.

Incercand sa evalueze influenta tonului vocii asupra alegatorilor, cercetatori americani au efectuat teste pe voluntari. Au inregistrat mai intai 17 femei si 10 barbati care spuneau „Va recomand sa ma votati in noiembrie”, cu referire implicita la scrutinul prezidential american din acest an. Ei au modificat apoi electronic fiecare inregistrare originala pentru a produce o versiune grava si una mai ascutita. Fiecare participant a ascultat la casca „perechea” de voci, trebuind sa spuna pe care ar vota-o in cazul unor alegeri.

Votul lor a mers majoritar – 60% din cazuri – spre vocea grava, arata studiul publicat in revista britanica Proceedings of the Royal Society B. Aceasta preferinta electorala a fost valabila atat la femei, cat si la barbati. Sa aiba femeile mai putin succes in politica din cauza vocii mai ascutite decat a concurentilor masculini?, se intreaba articolul.

„In lume, femeile sunt extrem de subreprezentate in posturi de raspundere. Chiar daca discriminarea sexuala este o cauza evidenta a acestei subreprezentari a femeilor in posturi de conducere, rezultatele noastre sugereaza ca diferentele biologice intre sexe, reactiile noastre la aceste diferente pot fi un factor suplimentar”, spune Casey Klofstad de la departamentul de stiinte politice al Universitatii din Miami (SUA).

In cadrul unui alt experiment, participantii la test au fost invitati sa evalueze „calitatile” vocilor pe care le ascultau si sa spuna pe care o considera cea mai „competenta”, cea mai „hotarata” si cea mai „demna de incredere”.

Surpriza! Daca participantii de ambele sexe au fost de parere ca cele mai grave voci feminine sunt cele mai competente si demne de incredere, numai barbatii au perceput aceste calitati la cele mai grave voci masculine, arata studiul. Femeile considera ca nu tonul vocii unui barbat este determinant pentru a-i aprecia competenta in cadrul unui proces electoral.

Ca atare, legendara voce grava a cantaretului Barry White n-ar fi fost suficienta ca sa fie ales presedinte ale SUA!

 

Tag

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul