Scrie...

CARIERA

Candidaţii cu voce gravă sunt preferaţi de alegători!

Share

Alegătorii îi preferă net pe candidaţii cu voce gravă, bărbaţi sau femei, arată un studiu apărut recent.

Încercând să evalueze influenţa tonului vocii asupra alegătorilor, cercetătorii americani au efectuat teste pe voluntari. Au înregistrat mai întâi 17 femei şi 10 bărbaţi care spuneau „Vă recomand să mă votaţi în noiembrie”, cu referire implicită la scrutinul prezidenţial american. Ei au modificat apoi electronic fiecare înregistrare originală pentru a produce o versiune gravă şi una mai ascuţită. Fiecare participant a ascultat la cască „perechea” de voci, trebuind să spună pe care ar vota-o în cazul unor alegeri.

Votul lor a mers majoritar – 60% din cazuri – spre vocea gravă, arata studiul publicat în revista britanică Proceedings of the Royal Society B. Această preferinţă electorală a fost valabilă atât la femei, cât şi la bărbaţi. Să aibă femeile mai puţin succes în politică din cauza vocii mai ascuţite decât a concurenţilor masculini?, se întreabă articolul.

„În lume, femeile sunt extrem de subreprezentate în posturi de răspundere. Chiar dacă discriminarea sexuală este o cauză evidentă a acestei subreprezentări a femeilor în posturi de conducere, rezultatele noastre sugerează că diferenţele biologice între sexe, reacţiile noastre la aceste diferenţe pot fi un factor suplimentar”, spune Casey Klofstad, de la departamentul de Ştiinţe Politice al Universităţii din Miami (SUA).

În cadrul unui alt experiment, participanţii la test au fost invitaţi să evalueze „calităţile” vocilor pe care le ascultau şi să spună pe care o consideră cea mai „competentă”, cea mai „hotărâtă” şi cea mai „demnă de încredere”.

Surpriză! Dacă participanţii de ambele sexe au fost de părere că cele mai grave voci feminine sunt cele mai competente şi demne de încredere, numai bărbaţii au perceput aceste calităţi la cele mai grave voci masculine, arată studiul. Femeile consideră că nu tonul vocii unui bărbat este determinant pentru a-i aprecia competenţa în cadrul unui proces electoral.

Ca atare, legendara voce gravă a cântăreţului Barry White n-ar fi fost suficientă că să fie ales preşedinte al SUA!

Tag

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *