LOADING

Scrie...

Cat de periculos este consumul de alcool in timpul sarcinii?

Share

Orice cantitate de alcool consumata in timpul sarcinii are ca rezultat o crestere a riscului ca fetusul sa vina pe lume cu defecte sau boli, insa acest risc este si mai mare atunci cand femeile insarcinate consuma alcool in cea de-a doua jumatate a primului trimestru al sarcinii.

Cu fiecare pahar de alcool consumat de viitoarea mama in aceasta perioada, copilul intampina un risc cu 25% mai ridicat sa se nasca cu buza diforma, cu 12% mai ridicat sa aiba un cap mai mic decat normal si respectiv un risc cu 16% mai mare sa aiba o greutate sub cea normala la nastere.

„Mesajul important este ca nu exista un nivel minim de alcool al carui consum sa nu mareasca acesti factori de risc”, sustine autorul studiului, dr. Christina Chambers, de la University of California din San Diego. „Concluziile acestui studiu confirma recomandarea generala a medicilor privind evitarea completa a consumului de alcool in perioada sarcinii”, a mai adaugat ea.

In cadrul acestui studiu, Christina Chambers si colegii sai au analizat datele medicale apartinand unui numar de 992 de femei insarcinate care au avut probleme cu consumul de alcool in timpul sarcinii, in perioada 1978 – 2005. Aceste femei au fost solicitate pentru a participa la acest studiu si au raspuns unui chestionar telefonic cu privire la nivelul consumului de alcool din perioada in care au fost insarcinate dar si cu privire la sanatatea copiilor pe care i-au nascut.

Astfel, un consum mai ridicat de alcool in perioada de sarcina este legat de un risc mai ridicat ca nou-nascutul sa aiba caracteristicile fizice asociate sindromului alcoolic fetal – printre care capul de dimensiuni mai mici decat cele normale, precum si forme modificate ale ochilor si buzelor. Astfel de simptome sugereaza de obicei si existenta unor traume de ordin neurologic la copii.

O anumita perioada a sarcinii este mai expusa acestui risc decat celelalte. In timpul celei de-a doua jumatati a primului trimestru de sarcina, fiecare pahar de bautura consumat intr-o zi mareste cu 25% riscul ca micutul sa se nasca cu trasaturi faciale anormale in ceea ce priveste buza superioara. Prin contrast, consumul de alcool in perioada celui de-al treilea trimestru al sarcinii pare sa afecteze doar marimea copilului la nastere.

Evident ca acest risc se manifesta diferit de la mama la mama. „Chiar daca am identificat 10 femei care in timpul sarcinii au consumat 250 de ml. de vodca pe zi, doar 5 dintre copiii acestor femei s-au nascut cu deficiente asociate sindromului alcoolic fetal, pentru ca sunt si alti factori care influenteaza gradul de risc”, explica coordonatoarea studiului.

Printre acesti factori se numara dieta zilnica a mamei, nivelul sau de grasime din organism, anumite particularitati genetice, precum si alti factori de mediu, explica si prof. Ed Riley, de la San Diego State University, un alt cercetator care studiaza riscurile expunerii prenatale la alcool.

Concluziile acestui nou studiu sunt prezentate pe larg in ultimul numar al revistei Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

 

Tag:

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *