Rosiile fac parte din specia Solanaceae si reprezinta, ca importanta mondiala, a doua leguma dupa cartof. Ele au un rol important in dieta.
Rosiile reprezinta o importanta sursa de vitamine A si C, precum si de minerale, incluzand calciu, fier, mangan si, in mod special, potasiu.
100 g de rosii contin, in medie, 0,09 mg vitamina A, 15 mg vitamina C, precum si 397 mg de potasiu. De asemenea, mai contin si licopen, un carotenoid (pigment implicat in fotosinteza) care da culoarea rosie. Cateva studii au aratat ca dietele bogate in licopen pot oferi o protectie impotriva cancerului. Licopenul din rosii poate fi absorbit mai usor daca aceastea au fost procesate, in special daca sunt combinate cu grasimi si preparate termic. Asadar, nu ezitati sa introduceti rosiile in meniurile dvs. de zi cu zi.
Cantitate | Apa | Proteine (g) | Lipide (g) | Colesterol | Glucide | Calorii |
100g | 93,9 | 1,1 | 1,1 | 0 | 4,3 | 25 |