Scrie...

SANATATE

Ce este barotraumatismul?

Share

Alergiile, sinuzita, otita sau guturaiul in cazul persoanelor care calatoresc cu avionul sau se scufunda in mare acutizeaza simptomele barotraumatismului, afectiune cauzata de schimbarile de presiune.

Barotraumatismul dispare de obicei spontan, insa uneori dureaza cateva zile si este necesara consultarea unui specialist, a explicat seful sectiei de otorinolaringologie a Spitalului USP San Camilo din Madrid, Barajas del Rosal, citat de Europa Press.

Concret, aceasta boala se manifesta cu o usoara infundare a urechilor, care dispare repede sau dupa cateva ore. Totusi, expertul a avertizat ca, daca senzatia de ureche infundata persista mai mult timp, se poate produce o inflamatie din cauza presiunii negative care produce durere si pierderea auzului.

In plus, se percep zgomote continue sau intermitente si apare chiar senzatia de lichid in ureche, iar in cazuri mai grave se poate sparge timpanul, ceea ce conduce la aparitia starilor de vertij.

Aceste simptome apar in special daca persoana in cauza este racita sau are o infectie a cailor respiratorii superioare precum rinita, faringita, sinuzita sau otita.

Fosa nazala comunica cu urechea medie prin trompa lui Eustachio. In timpul deglutitiei, muschii peristafilini deschid trompa, permitand ca aerul sa intre si sa se echilibreze presiunea externa – sau atmosferica – si cea interna din ureche. „Daca nu se deschide bine trompa, se infunda urechea din cauza cresterii presiunii negative si aceasta este ceea ce numim barotraumatism”, a explicat expertul.

Pentru a se evita producerea acestor probleme auditive se recomanda evitarea avionului si a scufundarilor in mare in caz de raceala sau de alergii respiratorii, sinuzita sau otita, pentru ca depresurizarile obliga trompa lui Eustachio sa lucreze mai mult si, daca este inflamata, se va inchide si va provoca aparitia durerilor.

Totusi, in cazul in care calatoria cu avionul este inevitabila, expertii recomanda folosirea, inainte de decolare, a unui nebulizator nazal decongestiv pentru a diminua aceste simptome, sau mestecatul gumei, pentru a permite o mai mare deschidere a trompei lui Eustachio.

Barajas del Rosal a subliniat importanta de a se efectua, la observarea primelor simptome, a „manevrei Valsalva”, care consta in a forta intrarea aerului in urechea medie sufland aer dinspre plamani catre nas in timp ce se preseaza narile cu degetele si se tine gura inchisa.

Persoanele care practica scufundarile trebuie sa manifeste o „mai mare grija” la coborare, deoarece, uneori, in timpul coborarii a avut loc spargerea timpanului, urmata de patrunderea apei in urechea medie.

Pe de alta parte, Barajas del Rosal a amintit ca nu numai persoanele care calatoresc cu avionul sau scafandrii sunt expusi riscului de barotraumatism, ci si copiii, pentru ca au trompa lui Eustachio mai scurta si larga, ceea ce ingreuneaza deschiderea in caz de depresurizare.

„Copiii mici plang in momentul aterizarii in mod natural pentru a forta intrarea aerului in urechea medie. De aceea, utilizarea unui biberon sau a suzetei in timpul decolarii si aterizarii pot ajuta la destuparea urechilor. In plus, este mai bine sa nu doarma in timp ce avionul decoleaza sau aterizeaza”, a subliniat expertul.

In cazul in care aceste sfaturi nu dau rezultate si simptomele nu dispar, este necesar un consult ORL, potrivit aceleiasi surse.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *