Nimeni nu indrazneate sa conteste faptul ca pentru omul modern produsele alimentare nu sunt doar o sursa de energie, ci si o sursa de incantare gastronomica. Din aceasta cauza, trebuie sa facem distinctia intre foamea reala si foamea emotionala.
Multe persoane nu a pentru ca le este cu adevarat foame, ci pentru ca au vrut doar sa se delecteze cu ceva gustos. Asa apare dorinta de a avea cat mai multe gustari intre mese ai de a manca mai mult ai mai mult.
Se pare ca, in multe cazuri, foamea nu apare doar ca o necesitate fiziologica, ci ai ca o dependenta emotionala de produse alimentare, care ne face sa mancam prea mult, sa castigam kilograme in plus, extrem de daunatoare pentru sanatate.
Dieteticienii ai psihologii spun ca gustarile asociate cu foamea emotionala cauzeaza adesea createri in greutate.
In cazul in care puteti invata sa distingeti foamea fiziologica de cea emotionala, va veti controla mai bine dieta ai va veti opri din mancat atunci cand nu este nevoie.
Deci, care este diferenta intre foamea reala ai cea emotionala?
In primul rand, daca aveti dorinta de a manca ceva gustos dupa o masa sau la scurt timp dupa aceea, e clar ca avem de-a face cu o dependenta emotionala.
In mod normal, acest sentiment de foame poate aparea numai dupa ce stomacul digera toate alimentele primite anterior, dar nu mai devreme de 2-4 ore.
Foamea emotionala poate aparea in orice moment, de multe ori cu totul neasteptat, in timp ce foamea reala este periodica.
In cazul foamei reale, vrem sa mancam (si gata) preparate culinare simple, alimente sanatoase ai nu preparate prea sofisticate.
In schimb, dependenta emotionala de produse alimentare este foarte capricioasa, sub influenta acesteia veti incepe sa visati tot felul de delicatese speciale, cum ar fi icre negre sau tort.
Foamea emotionala este adesea cauzata de organele de vedere sau miros. De exemplu, veti vedea un tort frumos ai vi se va face foame.
In asemenea situatii, intreabati-va daca ati putea inlocui tortul cu o farfurie de supa, de exemplu. Daca raspunsul va fi nu, atunci nu este vorba despre o foame adevarata.
Avand in vedere ca foamea emotionala este doar in creier, exista posibilitatea sa uitati de ea, daca va distrage altceva atentia.
Foamea reala nu poate fi pacalita, deoarece stomacul gol va cere in continuare alimente, pana i se vor oferi. Asadar, daca ati caatigat cateva kilograme in plus este bine ca, inainte sa incepeti un regim drastic, sa identificati care au fost cauzele care au dus la createrea in greutate.
Articol scris de Adina Rusu, nutritionist si dietetician