Scrie...

REMEDII DIN NATURA

Ceaiuri indicate in caz de colon iritabil

Share

Colonul iritabil este o afectiune benigna a intestinului gros, constand dintr-o dereglare a echilibrului normal care ar trebui sa existe intre activitatile secretoare ale mucoaselor si activitatea motorie a intestinului.

In declansarea bolii intervin factorii psiho-emotionali, respectiv stari de stres, emotii puternice, anxietate, suprasolicitare fizica si intelectuala, astenie, insomnie, mese neregulate si servite in graba. Afectiunea se manifesta prin greturi, arsuri, constipatii sau diaree, dureri abdominale, balonari, dureri de cap, insomnii, palpitatii, senzatii de lesin si transpiratii excesive. Fiind o afectiune benigna, boala poate fi eliminata complet dupa excluderea cauzelor care au declansat-o.

In tratamentul fitoterapeutic, practica a demonstrat ca exista o buna eficacitate a plantelor cu actiune carminativa, antispasmodica si sedativa (in cazul in care nu sunt modificari morfologice intestinale). Fitoterapia recomanda infuzia in amestec din parti egale de menta, roinita, coada racului, coada soricelului, flori de salcam si de tei – o lingura cu amestec la 200 ml apa, din care se beau 2-3 ceaiuri/zi.

Si-a dovedit eficienta si o tinctura combinata din beladona (tinctura 25 ml) si valeriana (tinctura 25 ml). Ambele tincturi se gasesc in magazinele naturiste. Se utilizeaza intern, luand cate 15-25 de picaturi in putina apa indulcita, de 2-3 ori/zi. Dimineata, persoanele mature vor lua 40 de picaturi de tinctura de propolis in 100 ml apa calda. Se vor evita cruditatile, laptele, alcoolul, cafeaua, tutunul si lichidele foarte reci sau foarte fierbinti. Se recomanda numai mese regulate, consumand cartofi fierti, fasole verde, conopida, spanac, branzeturi nefermentate, unt, oua, peste slab, carne fiarta de pui sau de vita, fara muraturi si condimente. Pentru inlaturarea durerilor abdominale este bine ca inainte cu 30 de minute de mesele principale sa se ia cate o lingura de gel din planta Aloe vera, cu ceai din coada soricelului. Evitarea stresului contribuie substantial la vindecare.

 

Tag
Articolul anterior
Articolul următor

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul