Scrie...

INGRIJIREA CORPULUI

Chirurgia tesutului gras

Share

Intr-o era a mobilitatii populatiei si crizei de timp, influentata de dezvoltarea sociala, comportamentul sedentar, lipsa de activitate fizica periodica, alimentatia modificata a dus la cresterea numarului de persoane hiperponderale si obeze.

Tesutul adipos este o componenta normala in organism in functie de tipul constitutional. Acesta reprezinta un sistem de protectie si reglare termica a organismului si o sursa de energie de rezerva. Tulburarile survenite in metabolismul nostru pot accentua resorbtia din intestine si depunerea grasimilor in tesutul adipos, reducerea consumului acestora cu cresterea progresiva a ratei de acumulare si modificarea tipului constitutional.

Corectia chirurgicala a depozitelor adipoase este o modalitate de abordare care in prezent tenteaza pentru rezolvarea unor aspecte mai putin placute ale corpului. Cu siguranta ca aceasta abordare poate da o satisfactie rapida fara a lua in consideratie si efectul social al chirurgiei estetice. In mod indubitabil, liposuctiile, lipectomiile, plastiile abdominale, de coapse, fese pot reprezenta o solutie in rezolvarea unor aspecte neplacute ale corpului nostru.

Totusi, pana a ajunge la decizia de interventie chirurgicala, trebuie analizat, in opinia noastra, modul in care elemente ca alimentatia, modul de viata si metabolismul pot influenta evolutia noastra inainte si dupa operatie, precum si in lipsa acesteia.

Pentru plastician operatia reprezinta modalitatea de manifestare, uneori unica, acceptand prea rapid o interventie fara a asigura evolutia ulterioara si mentinerea rezultatului. Imi place sa cred ca termenul de estetician inseamna chirurg plastician pregatit in domenii conexe si care poate aprecia o conduita in ansamblu, orientand pacientul catre o modalitate de rezolvare a problemelor de aspect corporal, eficiente si stabile pentru o perioada cat mai indelungata.

Succesiunea tratamentelor complexe care contribuie la modificarile de status biologic, schimbarea proportiilor tesutului gras in organism trebuie sa preceada tratamentul chirurgical, echilibrul organismului, in special in cazul obezitatii fiind esential pentru o conduita chirurgicala de succes. Practic, tratamentul premergator procedurii chirurgicale se desfasoara sub indrumare sau cu colaborarea plasticianului, care va stabili momentul chirurgiei, pentru a limita complexitatea procedurii chirurgicale si limitarea efectelor secundare, cicatricilor si durata recuperarii.

Determinarea procedurii chirurgicale liposuctie, plastie abdominala asociata cu alte plastii si alte proceduri concomitente sau succesive, se va stabili in functie de evolutia ulterioara.

Extragerea selectiva a depozitelor de grasime cu ajutorul unor canule speciale pentru imbunatatirea contururilor corpului. Procedura care se poate folosi ca procedura unica sau in asociere cu alte proceduri. Liposuctia este una din cele mai populare proceduri estetice si poate fi practicata doar de chirurgi esteticieni experimentati. Aprecierea utilitatii si rezultatelor posibile ale liposuctiei se va face in cadrul consultului preoperator. Liposuctia este o metoda corectiva a aspectelor inestetice determinate de surplusul de tesut adipos, dar nu este un tratament pentru obezitate generalizata. Pacientii obezi trebuie sa fi urmat tratamente de scadere ponderala anterior si sa continue dieta si dupa procedura chirurgicala. Liposuctia nu corecteaza celulita si nici vergeturile, nu face corecturi impresionante ale siluetei. Este posibil sa fie nevoie de o noua liposuctie pentru accentuarea rezultatului la un interval de cateva luni. Pielea suprajacenta zonei liposuctionate poate sa ramana in exces dupa aspiratia depozitului de grasime (in special daca aceasta nu prezinta elasticitate), exces de piele care se retracta ulterior, functie de diferentele de volum preexistente. Imperfectiuni in planeitatea si netezimea zonei sunt posibile. Prin intermediul unor mici incizii de 3-6 mm, se pot scoate cantitati de aspirat grasos pana la 6 litri, la o singura interventie chirurgicala. Depasind aceasta cantitate este necesara compensarea lichidiana si chiar transfuzia de sange. Efectul are un caracter permanent.

Sarcinile repetate, scaderile ponderale importante pot conduce la un exces de piele la nivelul abdomenului. Acumularile de grasime la acest nivel deformeaza abdomenul si determina un aspect neplacut. Abdomenoplastia reprezinta interventia chirurgicala estetica prin care se indeparteaza excesul de piele si grasime de la nivelul abdomenului.

Indicatiile abdomenoplastiei sunt reprezentate de excesul de piele flasca, la nivel abdominal, un abdomen care protruzioneaza si este disproportionat cu restul corpului, musculatura abdominala flasca datorita sarcinilor multiple sau a varstei inaintate, exces de grasimi concentrate sub pielea abdomenului.

Abdomenoplastia este o procedura chirurgicala care dureaza aproximativ 3-5 ore si se realizezaza sub anestezie generala.

Sunt realizate incizii arcuate care urmaresc linia bikini, deasupra regiunii pubiene. Aceste incizii vor putea fi ascunse de o costumatie sumara. Este decolat intregul abdomen, pana la ultimele coaste. Surplusul de tegument dupa repozitionarea abdomenului este excizat. Ombilicul este de asemenea repozitionat dupa refacerea caracterelor estetice ale abdomenului. In cazul unui abdomen cu laxitate a musculaturii, in urma sarcinilor, muschii abdominali sunt intariti prin sutura mediana si refacerea tonusului abdomenului secundar operatiei. Tehnica de abdomenoplastie poate fi precedata de liposuctie a abdomenului in cazul unor depozite adipoase importante.

Sangerarea in timpul operatiei poate fi importanta, iar riscul de sangerare se mentine si postoperator. De aceea este necesara mentinerea unor drenaje pentru o perioada de 3 zile.

Articol scris de dr. Lucian Popa, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica
Iasi
0745.634.684
lucpopa@yahoo.com
www.estetica-iasi.ro

 

Tag
Articolul următor

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul