O idee preconcepută potrivit căreia este bine să bei puțină vodkă sau țuică ca să te încălzești este pusă acum sub semnul întrebării. Atunci când cineva bea alcool pe vreme rece, senzația de căldură resimțită se datorează dilatării vaselor de sub piele.
Căldura astfel absorbită este oarecum „deturnată” din interiorul corpului spre zonele superficiale.
Această căldură așa-zis reconfortantă nu este decât o păcăleală. În realitate, temperatura corpului scade cu o jumătate de grad la fiecare 50 g de alcool băut!
Senzația de bine resimțită după ingerarea de alcool este de fapt dăunătoare, pentru că reprezintă o scădere a temperaturii corporale și favorizează riscul hipotermiei, adeseori cu consecințe grave asupra sănătății.
Și imaginea câinilor Saint-Bernard, care, când pleacă în munți să salveze vieți, au la gât o butelcuță de alcool, ca să încălzească victimele blocate în zăpadă, este înșelătoare.
Când cineva bea băuturi alcoolice puternice pe vreme rece, mecanismul de protecție natural și automat al organelor vitale – așa-numita termoreglare – este contracarat de efectul vasodilatator al alcoolului.
Prin urmare, alcoolul nu este recomandat la munte, pe vreme rece, chiar dacă este vorba doar de vin cald sau grog.
Citește și Uleiul de soia previne crizele cardiace