Scrie...

MAGAZIN

Cine bea alcool ca sa se incalzeasca greseste

Share

O idee preconceputa potrivit careia este bine sa bei putina vodka sau tuica ca sa te incalzesti este pusa acum sub semnul intrebarii. Atunci cand cineva bea alcool pe vreme rece, senzatia de caldura resimtita se datoreaza dilatarii vaselor de sub piele.

Caldura astfel absorbita este oarecum „deturnata” din interiorul corpului spre zonele superficiale. Aceasta caldura asa-zis reconfortanta nu este decat o pacaleala. In realitate, temperatura corpului scade cu o jumatate de grad la fiecare 50 g de alcool baut!

Senzatia de bine resimtita dupa ingerarea de alcool este de fapt daunatoare, pentru ca reprezinta o scadere a temperaturii corporale si favorizeaza riscul hipotermiei, adeseori cu consecinte grave asupra sanatatii.

Si imaginea cainilor Saint-Bernard, care, cand pleaca in munti sa salveze vieti, au la gat o butelcuta de alcool, ca sa incalzeasca victimele blocate in zapada, este inselatoare. Cand cineva bea bauturi alcoolice puternice pe vreme rece, mecanismul de protectie natural si automat la organelor vitale – asa-numita termoreglare – este contracarat de efectul vasodilatator al alcoolului. Prin urmare, alcoolul nu este recomandat la munte, pe vreme rece, chiar daca este vorba doar de vin cald sau grog.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *