Scrie...

NUTRITIE & DIETE

Cine numara inghititurile mananca mai putin!

Share

Simpla numarare a inghititurilor duce la scaderea cantitatii de hrana consumata – este concluzia la care a ajuns o echipa de cercetatori de la Universitatea Minnesota, studiul lor fiind mentionat de passionsante.be.

Pentru a controla aportul alimentar este nevoie de multa vointa. Pentru unii, este un comportament natural, iar pentru altii, o adevarata provocare, uneori de netrecut. Este evident ca limitarea consumului de hrana hipercalorica (grasimi, zahar, etc.) constituie un element esential al regimurilor de slabire si de control al greutatii.

Echipa de cercetatori americani s-a ocupat de felul in care pot reusi cei care au dificultati cu regimul alimentar, desfasurand o serie de experimente cu voluntari al caror „self control” varia semnificativ. in cadrul testelor, ei au fost invitati sa consume portii de hrana sanatoasa si hipercalorica, fie mancand tot ce doreau fara sa se gandeasca, fie numarand inghititurile (nu s-a fixat nicio limita de cantitate).

S-a constatat ca, la cei care nu controlau in niciun fel consumul alimentar, simpla numarare a inghititurilor de mancare a redus semnificativ aportul de alimente grase si dulci (senzatia de satietate s-a manifestat mai repede si mai intens), aproape la fel ca in cazul celor care se controlau in mod natural. A fost si un beneficiu din punct de vedere al calitatii, insotit de un sentiment de satisfactie mai accentuat. Autorii insista pe faptul ca „numararea” inghititurilor nu trebuie aplicata neaparat cand este vorba despre alimente sanatoase.

Un articol pe aceasta tema a aparut in „Journal of Consumer Research”.

 

Tag

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *