Scrie...

MAGAZIN

Cine-si face vant cu evantaiul se racoreste cu adevarat?

Share

Sunt necesare calcule complexe pentru a vedea daca este rentabil din punct de vedere energetic sa ne facem vant cu evantaiul ca sa ne racorim.

Oare pe timp foarte calduros merita sa ne „aerisim” cu evantaiul, stiind ca orice efort muscular determina cresterea cantitatii de caldura produse de corp?, se intreaba lefigaro.fr.

Parerile sunt impartite in aceasta privinta, iar problema, desi simpla in aparenta, nu este deloc usor de rezolvat.

Ca si ventilatorul, producerea unui usor curent de aer nu scade temperatura aerului, ci permite organismului sa elimine mai repede caldura, lucru care-l ajuta la racorire. Corpul uman scapa de caldura pe trei cai: prin radiere, prin schimb direct intre aer si piele si prin evaporare (transpiratie). In timpul caniculei, cand temperatura aerului se apropie de cele 37 de grade ale corpului uman, cea mai importanta este evaporarea. Fie ca este cald sau frig, corpul omenesc in repaus este inconjurat de un strat foarte subtire de aer, intre 1 si 3 mm grosime, numit strat limita, care indeplineste un rol izolator. Cand ne facem vant cu evantaiul, acest strat limita este afectat, crescand astfel schimburile directe de caldura cu exteriorul si accelerand eficienta transpiratiei.

Citandu-l pe astrofizicianul Sterl Phinney de la California Institute of Technology, Wall Street Journal scria recent ca este foarte eficient sa ne facem vant cu evantaiul pentru ca acest lucru produce doar 1 watt de caldura in plus (fata de cei 100 W emisi de un om in repaos) si dubleaza racorirea organismului. Site-ul american The Straight Dope afirma insa, argumentand cu calcule matematice, ca miscarea cu evantaiul necesita necesita o productie de 70 W din partea corpului si ocazioneaza, in functie de temperatura si umiditatea exterioare, risipirea a 25 – 480 W.

Cine are dreptate atunci? Astrofizicianul american subestimeaza cheltuiala energetica necesara, iar site-ul o supraestimeaza. Majoritatea tabelelor de referinta asupra metabolismului uman arata ca o usoara miscare de mana face organismul sa produca intre 10 si 20 W in plus fata de cei 100 W emisi de o persoana asezata, in repaus. In majoritatea cazurilor, utilizarea unui evantai permite organismului sa se racoreasca eficient. Eficienta scade totusi cand temperatura depaseste 37 grade C si nivelul de umiditate se apropie de 100%, situatie in care transpiratia oricum se evapora greu.

 

Tag

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *