Scrie...

SANATATE

Consumul zilnic de carne rosie creste riscul de mortalitate

Share

Consumul zilnic de carne de vita, porc sau miel creste clar riscul de mortalitate, indeosebi in cazul in care carnea este procesata, arata un studiu american aparut recent.

Acest risc scade cu 7% – 19% daca acest tip de carne este inlocuit cu peste sau pasare, in functie de alimentul de substitutie, precizeaza An Pan, de la Facultatea de sanatate publica a Universitatii Harvard (Massachusetts), principalul autor al studiului publicat in editia online a Archives of Internal Medicine.

„Am observat ca un consum regulat de carne rosie duce la un risc crescut de mortalitate ca urmare a unor boli cardiovasculare si cancere”, scriu cercetatorii, care considera carne rosie carnea de vita, porc si miel. Riscul este si mai mare in cazul carnii procesate, categorie care cuprinde costita, carnatii si salamul.

Consumarea zilnica a unei portii de carne rosie proaspata sau procesata creste riscul de mortalitate cu 12% fata de persoanele care consuma putin sau deloc. Cresterea riscului sporeste la 13% pentru carnea neprocesata si la 20% in cazul carnii procesate, adauga studiul.

„Inlocuirea unei portii de carne rosie cu peste, pasare, nuci, legume uscate, produse lactate usoare sau cereale complete reduce semnificativ riscul de mortalitate”, incheie cercetatorii.

Autorii au analizat datele a doua studii realizate pe 37.698 barbati si 83.644 femei, observati timp de 20 de ani.

Carnea rosie este o importanta sursa de proteine si studii realizate anterior demonstrasera ca cine consuma regulat astfel de carne prezinta un risc crescut de diabet si boli cardiovasculare, precum si de cancere.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *