Scrie...

REMEDII DIN NATURA

Cuisoarele in infectiile bacteriene

Share

Arborele de cuisoare este cunoscut sub denumirile stiintifice de Eugenia caryophyllus, Caryophyllus aromaticus si Syzygium aromaticum (din familia Myrtaceae). Se recolteaza bobocii florali, de la arbori in varsta de peste 6 ani. Dupa uscare lenta la soare, acestia capata un aspect cuneiform si au miros placut, picant, puternic aromat si gust intepator, arzator si aromatic.

Cuisoarele contin 15-20 la suta ulei esential, la care se adauga flavonoide, taninuri, steroli si glicozide sterolice, ulei gras (10 la suta) si acizi polifenolcarboxilici (acid galic, acid protocatehic). Uleiul eteric se obtine din bobocii florali prin antrenare cu vapori de apa, timp de 14-16 ore sau din frunze, timp de 48 de ore. Productia mondiala de ulei eteric din boboci, frunze si ramuri tinere depaseste 2.000 de tone anual, valorificandu-se cu 6-9 euro/kg. Randamentul de ulei ajunge la 15 la suta din boboci, 2-3 la suta din frunze si 4-6 la suta din ramuri. In compozitia uleiului eteric predomina eugenolul (85-95 la suta din total), la care se adauga acetatul de eugenol, vanilina, cineolul, cariofilenul, pinenul si mentolul.

Datorita continutului chimic al bobocilor si al uleiului, bogat in eugenol, se exercita un ansamblu de efecte terapeutice: antiseptice, antibacteriene, antifungice, antivirale, anestezice, analgezice, antiinflamatorii, tonice, stomahice, carminative, antiulceroase, antihelmintice si antiagregante plachetar.

De mare importanta este actiunea antioxidanta si anticancerigena, prin stimularea activitatii enzimei glutation-s-transferaza la nivelul ficatului si al intestinului subtire.

Durerile de dinti si masele pot fi combatute cu succes prin mestecarea unui cuisor de 3-4 ori pe zi sau prin masarea dintilor si gingiei cu un tampon de vata inmuiat intr-un amestec de 15 picaturi ulei de cuisoare la o lingura ulei de floarea soarelui sau de masline. Pentru copiii mici, cu eruptii dentare, se recomanda masarea gingiilor cu un pansament steril inmuiat intr-o solutie cu 10 picaturi de ulei de cuisoare la 100 ml apa calda, avand efecte analgezice. Uleiul eteric de cuisoare intra si in compozitia unguentului Dentocalm, cu proprietati antiseptice si anestezice in stomatologie, respectiv in dureri dentare, gingivite si alveolite. In tratarea afectiunilor digestive, cuisoarele si uleiul eteric combat diareea, balonarea, flatulenta, indigestia, gastrita, greata si senzatia de voma.

Forma de utilizare cea mai simpla si mai raspandita este infuzia preparata dintr-un cuisor pisat si o lingurita de ceai verde la 200 ml apa; se infuzeaza acoperit 5 minute, se strecoara si se bea cate o cana inainte sau dupa mese.

In medicina populara, cuisoarele se fierb in vin sau tuica, pentru tratarea racelilor si a altor afectiuni respiratorii, avand efecte antibacteriene, diaforetice si de relaxare a musculaturii netede din plamani. De asemenea, ajuta la scaderea vitezei de coagulare a sangelui, prevenind aparitia trombozei.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *