Scrie...

SANATATE

Cum facem față gerului?

Share

O expunere prelungită la frig poate duce la hipotermie, degeraturi…

Simptomele hipotermiei sunt progresive: piele de găină, frisoane, senzație de amorțeală în extremități, confuzie, somnolență, pierderea memoriei, dificultăți de vorbire… În cazul în care aceste simptome persistă sau se înrăutățesc, este necesar să apelați la ajutorul unui medic.

Care este, totuși, comportamentul pe care trebuie să-l adoptați în zilele geroase?

– Evitați expunerea prelungită la frig sau la vânt; evitați să ieșiți din casă seara sau noaptea;

– Protejați-vă de curent și evitați trecerea bruscă de la cald la frig;

– Îmbrăcați-vă gros, purtați o geacă imperbeabilă la vânt și apă, acoperiți-vă capul, purtați mănusi și evitați să îmbrăcați haine umede;

– Când intrați în casă, venind de la frigul de afară, mâncați ceva și luați o băutură caldă (nu alcolizată!);

– Asigurați o bună aerisire a casei, cel puțin o dată pe zi;

– Verificați sistemele de încălzire și îndepărtați obiectele umede; evitați supraîncălzirea locuinței;

– Evitați eforturile bruște și susținute;

– Informați-vă despre starea drumurilor dacă vreți să plecați cu mașina undeva; dacă sunteți obligați să plecați la drum, luați cu dvs un termos cu băuturi calde, haine groase, medicamente obișnuite pentru răceală și gripă; nu uitați să luați mai multe încărcătoare pentru telefonul mobil!

– Persoanele sensibile și fragile trebuie să rămână în contact permanent cu medicul de familie și să evite izolarea prelungită;

– Sunați la 112 dacă simțiți că nu mai puteți respira sau dacă, pur și simplu, vă simțiți mai rău ca de obicei!

Remedii care dau rezultate

Medicul francez Henry Puget a publicat câteva remedii care vă ajută să luptați împotriva efectelor gerului.

Prezentăm în continuare câteva dintre acestea:

* Un remediu care funcționează extrem de bine în lupta împotriva frigului este o băutură pe bază de șampanie. Pentru a o prepara, turnați un pahar de șampanie într-un ibric, adăugați două cuburi de gheață și încălziți bine lichidul. Așteptați să se răcească și beți conținutul, după care vă băgați în pat și vă înveliți foarte bine. Persoana care bea acest remediu va transpira foarte tare pe timpul nopții, însă dimineața, când se va trezi, nu va mai avea nici un simptom de gripă sau răceală. Acțiunea chimică a componentelor din șampanie în amestec cu zahărul neutralizează toxinele gripei!

* Dacă simțiți că vă este frig, încercați o baie tonică, nu una fierbinte, pentru a vă încălzi și tonifia organismul. Pentru aceasta, puneți în baie sare mare, care are proprietăți anti-inflamatorii, și un decoct pe bază de mentă, care are proprietăți anti-astenice. Mentolul va stimula senzația de cald.

* Pentru a ajuta corpul să se apere de temperaturile scăzute și de oboseala cauzată de frig, mâncați în mod regulat fructe, mai ales mere și banane. Bananele sunt considerate o uzină de vitamine, iar merele sunt fructe anti-oboseală. Puteți să vă preparați și un grog. Amestecați rom (dar nu alb), o lingură de miere și două-trei felii de lămâie. Romul crește capacitatea organismului de a stoca energia. După ce consumați această băutură, veți simți cum febra începe să scadă, dupa care va dispărea brusc!

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *