Scrie...

MAGAZIN

Cum va influenteaza grupa sanguina personalitatea

Share

„Ce grupa sanguina aveti?” – este intrebarea pusa la spital sau la laboratorul de analize medicale, dar pe care japonezii si-o pun zilnic.

BBC arata cum grupele sanguine sunt considerate in Japonia cam ca semnele astrologice la ceilalti.

Fiecarei grupe ii sunt asociate mai multe tipuri de caractere. Se spune, de exemplu, despre persoanele cu grupa sanguina A ca sunt sensibile, perfectioniste si bune colege de echipa, in timp ce cele cu grupa O ar fi mai curioase si generoase, dar oarecum limitate. Indivizii care au grupa B se caracterizeaza prin individualism, egoism si latura excentrica. In AB s-ar incadra cei mai misteriosi, cu caracter imprevizibil.

Semn ca locuitorii tarii Soarelui Rasare cred cu adevarat in legatura dintre grupa sanguina si caracter este succesul de care se bucura patru carti publicate recent si din care s-au vandut peste 5 milioane de exemplare. BBC aminteste ca in Japonia exista o adevarata piata legata de grupa sanguina: exista bauturi gazoase, guma de mestecat, saruri de baie, prezervative adaptate grupei sanguine, in pofida eforturilor oamenilor de stiinta, care se straduiesc sa destrame credintele cu origini la inceputul secolului al XX-lea.

Descoperita de medicul Karl Landsteiner in 1901, notiunea de grupe sanguine a fost deturnata intre cele doua razboaie de nazisti pentru a da amploare teoriilor lor rasiale. In acelasi timp, adauga BBC, Imperiul japonez, in plina expansiune militara, si-a insusit teoria grupelor sanguine in cadrul instruirii armatei imperiale, mergand pana la alcatuirea grupelor de luptatori in functie de grupele sanguine.

In anii 1970, o carte scrisa de Masahiko Nomi a readus aceasta credinta in mintea oamenilor. Nomi nu avea totusi nimic in comun cu medicina pentru ca era ziarist. Succesul a fost imediat, iar fiul sau a preluat stafeta, conducand astazi un institut pentru promovarea acestor idei.

Teoria grupelor sanguine este de altfel operationala. In 2009, echipa feminina de softball japoneza ar fi recurs la ea pentru a adapta antrenamentul fiecarei membre a echipei. Anul trecut, un ministru japonez, Ryu Matsumoto, a fost nevoit sa demisioneze dupa o iesire violenta in timpul unui interviu, pentru care a dat vina pe grupa sanguina.

BBC arata ca unele grupe sanguine fac tot mai mult obiectul prejudecatilor si discriminarii. Fenomenul se numeste „buru-hara”, adica „hartuire in functie de grupa sanguina”. Tipurile B si AB ar fi cele mai discriminate, unii copii devenind batjocura celorlalti. Din nefericire, „buru-hara” depaseste cadrul curtii scolii, fiind semnalate si cazuri de discriminare la angajare.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *