Scrie...

MAGAZIN

Cum s-a nascut berea blonda

Share

O drojdie din Patagonia, adusa din intamplare in Europa in secolul al XV-lea, a dat nastere berii blonde – lager -, obtinuta prin fermentare la rece, atat de apreciata in zilele noastre in lumea intreaga, au anuntat autorii unui studiu publicat in Statele Unite ale Americii.

Aceasta drojdie, denumita „saccharomyces eubayanus”, ar fi fost transportata in urma cu 500 de ani, de pe o plaja din America de Sud, pe o bucata de lemn sau in stomacul unor muste drosofile, pentru a ajunge intr-o pivnita sau intr-o manastire din Bavaria, unde fabricantii de bere isi pastrau produsele, afirma autorii studiului.

Drojdia „emigranta” a fuzionat cu o „verisoara” indepartata, „saccharomyces cerevisiae”, o drojdie utilizata de multe milenii in Europa si in Asia pentru a face sa creasca aluatul de paine si pentru fermentarea vinului si a berii.

Drojdia hibrid care a rezultat a permis obtinerea de bere blonda, denumita „lager” inca din secolul al XV-lea in Bavaria, explica autorii, al caror studiu a fost publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Oamenii de stiinta si producatorii de bere stiau de mult timp ca aceasta drojdie capabila sa produca o fermentare la temperaturi scazute era de fapt un hibrid, insa nu cunosteau pana la acest studiu natura microorganismului care fuzionase cu „saccharomyces cerevisiae” pentru a obtine o astfel de proprietate.

Toate cercetarile efectuate pe specii de drojdii cunoscute – peste 100 – au esuat pana la acest studiu.

Descoperirea noii specii misterioase de drojdie reprezinta rezultatul unui studiu de amploare, coordonat de Jose Paulo Sampaio si Paula Goncalves, de la Noua Universitate Lisabona din Portugalia.

In prezent, piata mondiala de bere blonda, care reprezinta majoritatea brandurilor de bere, valoreaza circa 250 de miliarde de dolari pe an.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *