Scrie...

FRUMUSETE

Cum se alege fondul de ten

Share

Fondul de ten adauga culoare pentru a acoperi petele şi pentru a uniformiza culoarea tenului. Se aplica pe intreaga fata, fiind folosit ca baza zilnica pentru machiaj, fiind purtat pentru o perioada lunga de timp.

Din acest motiv, fondul de ten joaca un rol foarte important in tratamentele aplicate pielii, dar este şi produsul cosmetic care poate cauza cele mai multe probleme.

Fondul de ten este un produs relativ modern, inventat şi patentat de Max Factor in 1936, fiind folosit prima oara in industria filmului. De atunci, fondul de ten a devenit extrem de folosit, fiind disponibil intr-o multitudine de variante.

Formule

Sunt disponibile patru formule de fond de ten: pe baza de ulei, pe baza de apa, fara ulei şi fara apa sau anhidru. Produsele pe baza de ulei sunt destinate tenurilor uscate, iar cele pe baza de apa sunt potrivite oricarui tip de ten. Formulele fara ulei sunt destinate tenurilor grase, in timp ce produsele anhidre sunt cele care rezista cel mai mult timp.

1. Fondul de ten pe baza de ulei contine pigmenti in suspensie intr-un ulei, cum ar fi uleiurile minerale sau alcoolul lanolinic. Uleiurile vegetale (ex. de nuca de cocos, susan sau şofran) şi esterii sintetici pot fi, de asemenea, incluşi. Apa din aceste produse se evapora imediat dupa aplicare, lasand pigmentii in ulei, pe fata. Acesta creaza o senzatie de ten umed, indicat persoanelor cu pielea uscata. Fondul de ten pe baza de ulei nu-şi schimba culoarea cand se amesteca cu sebumul deoarece culoarea este formata complet in faza lichida a produsului. Acest fond de ten este uşor de aplicat deoarece pigmentul poate fi intins pe fata pana la 5 minute pana la fixare.

2. Fondul de ten pe baza se apa contine o cantitate mica de ulei in care pigmentul este emulsionat şi relativ multa apa. Principala emulsie este in general sapunul. A doua emulsie, prezenta in cantitate foarte mica, este de obicei gliceril-stearatul sau propilen-glicol-stearatul. Acest fond de ten este potrivit pentru pielea uşor uscata şi normala. Deoarece pigmentul este deja dezvoltat in ulei, nici acest fond de ten nu-şi schimba culoarea. Timpul de aplicare este scurt din cauza cantitatii mici de ulei continute.

3. Fondul de ten fara ulei este potrivit persoanelor cu pielea grasa deoarece lasa o senzatie de piele uscata. In locul uleiurilor este folosit siliconul, care este necomedogenic, non-acnegenic şi hipoalergenic.

Nu trebuie sa confundati fondul de ten care controleaza secretia de sebum cu cele fara ulei. Fiecare fond de ten contine substante care absorb sebumul. Cele care controleaza secretia de sebum contin aceste substante intr-o cantitate mai mare putand avea in compozitie şi uleiuri minerale.

4. Fondul de ten fara apa contine o componenta uleioasa (uleiuri minerale, vegetale, alcool lanolinic şi esteri sintetici) care poate fi amestecata cu ceara pentru a forma o crema. In aceste tipuri de fond de ten poate fi inclusa o cantitate mare de pigment. Acest fond de ten este potrivit persoanelor cu cicatrici sau pete deoarece are o mare putere de acoperire.

Tag
Articolul anterior

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *