Scrie...

SANATATE

De ce apare caria dentara?

Share

Caria dentara apare atunci cand bacteriile din cavitatea bucala produc acizi care ataca dintele.

O pelicula clara, aderenta, care contine bacterii, numita placa, se formeaza pe dinti si gingii. Aceste bacterii, in prezenta zaharului din alimente, produc acizi. Acizii ataca dintele in primele 20 minute (poate chiar mai mult) dupa masa. Dupa un anumit timp, acesti acizi distrug smaltul dintelui, rezultand caria dentara.

Caria dentara nu determina simptome decat dupa ce este prezenta cavitatea sau infectia. Simptomele includ: durere, respiratie urat mirositoare si gust neplacut in gura, pete albe, gri, maro sau negre pe dinte, dinte fracturat sau sensibil la presiune.

Durerea poate deveni violenta cand: se consuma dulciuri, se ingera bauturi fierbinti, alimente reci sau calde, lichide acide (limonada), se mesteca guma sau mancare, se inspira aer rece, se periaza dintii.

Caria dentara se poate complica repede cu un abces (o punga de puroi) format in os, la varful radacinii dintelui. Simptomele abcesului sunt: febra, ganglioni inflamati, umflarea obrazului, durere profunda, pulsatila.

Medicul stomatolog este cel mai in masura sa evalueze caria dentara si durerea.

O carie profunda poate necesita consultul unui specialist:

medic endodont specializat in diagnosticul si tratamentul problemelor pulpei dentare

chirurg oro-maxilo-facial specializat in extractii si alte operatii la nivelul cavitatii orale.

De retinut!

In timpul tratamentelor chirurgicale, bacteriile din cavitatea bucala pot trece in sange producand infectii in alte parti ale organismului. Persoanele care au o anumita conditie care ingreuneaza lupta organismului uman cu infectia, trebuie sa ia antibiotice inainte si dupa interventia chirurgicala. Din aceasta categorie fac parte persoanele care prezinta:

– valve artificiale sau deteriorate

– anomalii congenitale ale inimii

– sistem imunitar deprimat

– boli ale ficatului (ciroza)

– proteze ortopedice

– endocardita bacteriana in antecedente

Dezvoltarea unor obiceiuri dentare sanatoase este metoda de prevenire a aparitiei cariei (IGIENA ZILNICA SI SFATUL SPECIALISTILOR)

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *