LOADING

Scrie...

Share

Exista persoane care mananca mai putin decat altele si totusi se ingrasa.

Medici, nutritionisti, cercetatori si laboratoare au incercat sa gaseasca un raspuns. Cel mai des intalnit: „consuma mai multe calorii decat ard”. Si totusi raspunsul nu este atat de simplu, noteaza ziarul Estrella Digital.

Trebuie amintit, in primul rand, ca exista anumite boli metabolice precum hipotiroidismul (deficienta hormonului tiroidian) sau maladia lui Cushing care produc obezitate, dar presupun un procent foarte mic din cazurile clinice de obezitate si de exces de greutate. Pentru a studia acest mecanism complex este necesar sa ne schimbam mentalitatea cu privire la ceea ce mult timp ne-a preocupat si obsedat in regimul nostru alimentar: caloriile.

Trebuie sa facem o distinctie clara intre caloriile consumate (pe care le ingeram) si caloriile asimilate (cele care ne ingrasa). Altfel spus trebuie sa tinem cont mai mult de valoarea nutritiva completa a alimentelor, decat de valoarea lor energetica, avand in vedere ca viteza cu care se digera si se asimileaza alimentele depinde de anumiti factori, precum persoana, tipul de nutrienti continut, cantitatea de fibra prezenta, compozitia restului alimentelor prezente in stomac si in intestin in timpul digestiei, fragezimea alimentului, gradul de coacere etc.

Pe de alta parte, pentru ca acesti nutrienti sa poata fi utilizati ca energie de celulele noastre, este necesara activarea unui hormon numit insulina, care este secretat de pancreasul nostru in functie de indicele glicemic al alimentelor care masoara glucoza din sange dupa ce a fost ingerat respectivul aliment. Unul din efectele cele mai importante este ca glucoza absorbita dupa ce mancam se depoziteaza aproape imediat (mai ales in ficat) sub forma de glicogen.

Aceste depozite au insa o capacitate limitata, iar cand sunt umplute, se activeaza metabolismul grasimii si practic tot ceea ce se mananca ori s-a ingerat (carbohidrati, grasimi sau parte din proteine) se transforma in grasime de rezerva, altfel spus se depune in tesutul adipos, ca sursa de energie. Excesul sau duce la suprapondere si obezitate.

Mai trebuie sa tinem cont si de un alt aspect, foarte important, care este termogeneza indusa de alimente, altfel spus energia care intra in joc pentru a avea loc procesele fiziologice de digestie, absorbtie, distributie, depozitare a nutrientilor ingerati in timpul mancarii.

Exista si alte aspecte descoperite recent, precum leptina (principalul hormon care influenteaza apetitul) sau amilopectina (o zaharida care intra in compozitia amidonului) sau alte substante pe care le secreta tesutul nostru gras si care sunt folosite la anumite functii precum cea de a informa creierul nostru asupra nivelului de grasime care exista in corp in scopul activarii mecanismelor care o reglementeaza, sau care o mentin la nivelurile adecvate.

 

Tag:

Din aceeași categorie

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *