Scrie...

MAGAZIN

De ce scartaitul cretei pe tabla ne zgaraie pe creier?

Share

Cercetatorii au descoperit ca la originea adversitatii noastre fata de sunetele ascutite, precum cel al cretei cand scriem pe tabla, este amygdala, o zona creierului in care se afla centrul nervos asociat fricii si emotiilor.

S-a descoperit ca tendinta noastra de a tresari cand auzim sunetul rezultat in urma zgarierii unei suprafete, acesta avand aceeasi frecventa ca si tipetele sau plansetele copiilor, poate fi generata de un vechi instinct de supravietuire.

In timpul studiului au fost scanate creierele a 13 voluntari care au fost pusi sa asculte mai multe sunete si li s-a cerut apoi sa le ierarhizeze in functie de cat de mult le-a placut fiecare dintre ele. Rezultatele au aratat ca, cu cat sunetele erau percepute mai neplacut, cu atat amygdala se aprindea mai mult. Aceste sunete activeaza cortexul auditiv, care proceseaza sunetele, ceea ce face ca zgomotul sa fie perceput ca fiind foarte ascutit.

In urma acestei evaluari s-a stabilit ca sunetul unui cutit si al unei furculite care zgarie o suprafata de sticla este cel mai deranjant, urmat de zgomotul produs de creta pe tabla, de cel al unei rigle pe o sticla si de unghiile care zgarie o tabla. Alte analize au aratat ca aceste sunete ascutite sunt cel mai usor percepute de ureche, fiind plasate pe o frecventa la care auzul nostru este foarte sensibil si ele ar putea trimite un semnal de pericol de la amygdala catre cortexul auditiv.

 

Tag

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *