Scrie...

SANATATE

Despre interactiunea remediilor naturiste cu medicamentele

Share

Se crede ca, fiind naturale, toate plantele sunt sigure pentru sanatate si nu au efecte adverse. Foarte des insa, plantele pot interactiona cu medicamentele luate si pot duce la aparitia unor simptome caracteristice interactiunilor medicamentoase. Expertii trag un semnal de alarma asupra faptului ca „natural” nu inseamna intotdeauna sigur.

Medicamentele administrate pe cale orala calatoresc prin sistemul digestiv in acelasi mod cu orice planta consumata. Atunci cand un medicament este amestecat cu o planta, fiecare poate modifica modul in care organismul o metabolizeaza pe cealalta. Astfel, unele plante pot creste sau pot scadea actiunea unui medicament.

Iata cateva exemple:

Paducelul, cunoscut ca fiind eficient in reducerea atacurilor de angina, in scaderea tensiunii arteriale si a nivelului colesterolului, nu ar trebui sa fie luate cu Lanoxin (digoxina), medicament prescris pentru foarte multe boli cardiace. Aceasta combinatie poate reduce foarte mult frecventa cardiaca si poate duce la insuficienta cardiaca.

Ginsengul poate creste tensiunea arteriala, fiind periculos pentru cei care incearca sa mentina tensiunea arteriala sub control. Ginsengul, usturoiul sau suplimentele care contin ghimbir, atunci cand sunt luate impreuna cu medicamente anticoagulante, ca de exemplu Warfarin (Coumadin), pot provoca episoade de sangerare. Coumadin este un medicament foarte puternic, care lasa prea putin loc pentru erori, iar pacientii care il iau nu ar trebui sa ia orice alt medicament sau remediu inainte de a consulta un cadru medical calificat. In cazuri rare, ginsengul poate suprastimula, ducand la insomnie. Consumul de cofeina cu ginseng creste riscul de hiperstimulare si tulburari gastro-intestinale. Utilizarea pe termen lung de ginseng poate provoca anomalii menstruale si sensibilitate a sanilor la unele femei. Ginsengul nu este recomandat pentru femeile gravide sau care alapteaza.

Capsulele de usturoi combinate cu medicamentele indicate in diabetul zaharat pot provoca o scadere periculoasa a zaharurilor din sange. Unele persoane care sunt sensibile la usturoi pot experimenta arsuri la stomac si flatulenta. Usturoiul are proprietati anticoagulante. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra daca luati medicamente anticoagulante.

Sunatoarea este o planta populara utilizata pentru tratamentul depresiei usoare. Substanta activa din sunatoare este hipericin, subsanta ce exercita o influenta asupra creierului, ca unele antidepresive majore. Amestecarea acestor antidepresive cu alimente bogate in tiramina, un aminoacid, produce unul dintre cele mai dramatice si periculoase interactiuni aliment-medicament. Alimentele bogate in tiramina sunt branza, ficatul de pui, drojdia, sosul de soia si berea.

Salcia alba, o planta utilizata in mod traditional pentru febra, dureri de cap, dureri reumatice poate duce la iritatii gastro-intestinale, daca este utilizata pentru o perioada lunga de timp. Aceasta prezinta reactii similare ca aspirina (aspirina este derivat din salcie alba). Utilizarea pe termen lung poate duce la ulcere gastrice.

 

Tag
Articolul anterior
Articolul următor

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul