Scrie...

NUTRITIE & DIETE

Dieta Ayurvedica

Share

Dieta ayurvedica nu este un regim alimentar clasic, ci un progam special si… antic.

La baza sa sta un concept fundamental: nu trebuie sa mancam pentru a ne potoli foamea, ci pentru ca alimentele sunt nutrimente fundamentale si chiar medicamente. Trebuie, asadar, sa va bazati pe alimente sanatoase, calde, gustoase si usoare. Mesele trebuie sa constituie un ritual, lent si placut. in plus, regimul este de tip vegetarian.

In centrul dietei se afla placerea pentru mancarea buna, interpretata in acest caz ca si mancare usoara. In realitate, avem cu totii o viata extrem de frenetica, iar stresul are consecinte negative asupra sanatatii si asupra greutatii noastre corporale.

Inainte sa prezentam detaliile acestei diete, mai trebuie sa spunem ca Ayurveda sustine ca organismul este reglat de forta eliminarii alimentelor (Vata), de forta arderii alimentelor (Pitta) si de forta asimilarii sub forma de grasimi (Kapha). Alimentele influenteaza aceste trei forte. Asadar, in functie de alimentele consumate puteti slabi, va puteti mentine sau va puteti ingrasa.

Principiile fundamentale

Nu este o dieta complicata, pentru ca se bazeaza pe sase principii: „gustul dulce rezulta din pamant si apa” (prajituri, paine, paste, carne, miere etc), „gustul amar rezulta din aer si eter” (cafea, verdețuri amare, radacini amare etc), „gustul sarat din apa si foc” (iaurt, rosii, produsele fermentate etc);gustul acru rezulta din sol si aer” (rodie, fructe necoapte, cum ar fi cacao si banane, unele legume etc), sigustul iute din foc si de aer” (ardei rosu, ridichi, usturoi si ceapa etc).

Alimentatia isi bazeaza astfel aroma si gustul pe principalele elemente: apa, foc, aer, pamant si eter. Medicina traditionala indiana sustine ca, in functie de gustul predominant, un aliment poate interveni intr-un anumit sens in constitutia corporala. Mai exact, daca mancam dulciuri, in corpul nostru creste influenta pamantului si a apei, aducand cu ele tendinta de a castiga in greutate, in timp ce alte arome ne pot face sa pierdem in greutate.

Se poate slabi cu aceasta dieta?

Adeptii acestei diete spun ca urmand corect indicatiile se poate slabi 4-5 kg intr-o luna. Pentru acest lucru este bine sa consumati alimente acre, amare si picante, dar sa le eliminati pe cele dulci, grase și sarate (inclusiv carne). Trebuie sa beti multe lichide, dar numai bauturi calde. Concret, se recomanda ceaiurile din plante. De exemplu, ceaiul de iasomie, are un gust amar care stimuleaza digestia si ar trebui sa fie consumat dupa fiecare masa, in timp ce ceaiul de ghimbir dizolva grasimile in exces si ar trebui sa fie consumate la inceputul si la sfarsitul zilei. Cea mai buna bautura ramane insa ceaiul verde, deoarece aceasta are un gust astringent si combate foamea.

Tag

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *