Scrie...

NUTRITIE & DIETE

Dieta Dukan

Share

Este un regim alimentar pe cât de modern, pe atât de controversat. Este important de ştiut că, fiind vorba de un regim hiperproteic, nu poate fi urmat decât de persoane fără probleme de sănătate.

Dieta are 4 faze.

Prima faza – de atac

Sunt permise doar alimente bogate în proteine, fără glucide sau lipide, doar proteine! Această fază are durată variabilă, în funcţie de câte kilograme doriţi să slăbiţi, de la una la 10 zile. Iată ce puteţi consuma în prima fază: carne (viţel, curcan, pui, fiind interzisă cea de porc şi de iepure), ouă, peşte şi fructe de mare, lapte, iaurt degresat, fără fructe. Se recomandă să se consume 2-3 linguriţe de tărâţe de grâu, pe zi.

Faza a doua

În această fază se alternează zilele în care se consumă doar proteine cu zilele în care alături de proteine se pot consuma şi legume. Astfel, dacă doriţi să slăbiţi 10 kg, în cea de-a doua fază trebuie să aveţi 5 zile doar cu proteine şi 5 zile cu proteine şi legume. Această fază trebuie urmată fără pauză, până când ajungeţi la greutatea pe care v-aţi dorit-o.

Faza a treia – de consolidare

În această fază trebuie să evitaţi să puneţi înapoi kilogramele pierdute. Scopul acestei faze este să începeţi să consumaţi alimente cât mai variate fără a câştiga în greutate. Când slăbiţi, organismul dumneavoastră încearcă să opună rezistenţă şi va încerca să profite de orice ocazie (orice exces alimentar) pentru a recupera din kilogramele pierdute. În această fază puteţi adăuga în meniul zilnic două felii de pâine, o porţie de fructe şi una de brânză. De asemenea, puteţi avea două prânzuri de „premiere” pe săpăamână în care puteţi consuma unele dintre alimentele preferate. Această fază durează 5 zile, pentru fiecare kg pierdut.

Faza a patra – de stabilizare permanentă

Această fază are două reguli importante: în fiecare zi de joi veţi consuma doar proteine (ca în prima fază) şi în fiecare zi trebuie să consumaţi trei linguriţe de tărâţe de grâu. Această fază trebuie să dureze atât de mult cât doriţi să vă menţineţi greutatea. În schimbul unei zile de regim, puteţi, în celelalte 6 zile din săptămână, să mâncaţi orice doriţi.

Atenţie, urmată pe termen lung, dieta Dukan poate duce la dezechilibre nutriţionale importante, în principal cauzate de lipsa vitaminelor din dietă. În plus, prima fază a dietei poate fi extrem de epuizantă pentru organism, în această etapă fiind contraindicate eforturile mari.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *