După o perioadă de toamnă și iarnă în care stilul nostru de viață a fost caracterizat prin sedentarism și alimentație greoaie, primăvara reprezintă o etapă de curățare a organismului, de retrezire a metabolismului și de eliminare a toxinelor.
Dacă nu le eliminăm, aceste toxine trec în limfă și apoi în sângele venos, care le transportă la ficat.
Ficatul este un organ care, datorită numeroaselor funcții pe care le îndeplinește, este considerat un fel de centru al metabolismului și deci al energiei din corpul nostru.
Ficatul degradează mare parte din aceste toxine, făcându-le hidrosolubile, așadar mai ușor de eliminat prin rinichi, aceștia completând procesul de detoxifiere.
Este ușor de înțeles că o alimentație echilibrată are un rol central în funcționarea corectă a ficatului și rinichilor, făcând „curățirea” mai eficientă.
Este suficient să renunțați la alimentele bogate în lipide și în zaharuri (carne grasă, salamuri, prăjeli, dulciuri etc) și să vă reîntoarceți către produsele naturale: fructe și legume proaspete, cereale industriale, nuci și semințe.
Toate sunt bogate în antioxidanți precum vitaminele C, E și betacarotenul, protejându-ne organismul de atacul radicalilor liberi, cauzați de alimentația grea din timpul iernii.
În general, un meniu dezintoxicant nu obosește organismul și prevede un mic dejun pe bază de cereale, gustări între mese, salată la prânz și un meniu alcătuit în principal din legume seara.
În meniu este inclus și iaurtul, cu efecte benefice asupra florei intestinale datorită conținutului său bogat în vitamine din grupul B, utile pentru digestia corectă a lipidelor și glucidelor.
Această dietă nu prevede o reducere drastică a aportului de alimente, ci este un regim alimentar studiat pentru a oferi, pe lângă o scădere sănătoasă în greutate, și un plin de energie necesar traversării acestei perioade.
Incluzând în alimentație produsele tipice acestei perioade (fructe, legume), preparate în mod sănătos, curățăm organismul de toxine, activăm metabolismul și inevitabil și silueta noastră va avea de câștigat.
Regimul pe care vi-l propunem prevede un aport de 1.200 kcal zilnic. Este structurat pe 5 mese zilnice, care vă vor permite să slăbiți două kilograme, păstrându-vă sănătatea.
Rezultatele vor fi spectaculoase dacă veți adăuga dietei și o activitate fizică moderată, dar constantă.
LUNI
Mic dejun: un pahar de lapte; 3 biscuiți integrali cu 3 lingurițe de gem fără zahăr.
Gustare: un măr.
Prânz: 70 g de orez cu ciuperci, legume mixte fierte condimentate cu două lingurițe de ulei de măsline și oțet de mere.
Gustare: 125 g de iaurt natural.
Cină: spanac fiert (preparat cu două lingurițe de ulei de măsline, morcov, ceapă și usturoi. 50 g de pâine integrală.
MARȚI
Mic dejun: o ceașcă de cafea; 125 g de iaurt cu fructe, doi biscuiți integrali.
Gustare: un măr.
Prânz: 80 g de paste cu sos de roșii, salată mixtă condimentată cu lămâie și două lingurițe de ulei de măsline.
Gustare: un grapefrut.
Cină: un ou fiert, salată (preparată cu un cartof fiert, 50 g de roșii proaspete, ceapă, și condimentată cu două lingurițe de ulei de măsline), 50 g de pâine integrală.
MIERCURI
Mic dejun: o ceașcă de cafea sau ceai, două felii de pâine integrală, două lingurițe de urdă și două de miere de albine.
Gustare: o pară.
Prânz: 80 g de paste cu spanac și urdă cu suc de roșii.
Gustare: 125 g de iaurt natural.
Cină: 250 g de dovlecei la grătar; 50 g de pâine integrală; 100 g de piept de pui la grătar.
Citește și Trandafirul combate eficient pleoapele umflate
JOI
Mic dejun: o ceașcă de cafea sau ceai; doi biscuiți integrali.
Gustare: 125 g de iaurt cu cereale.
Prânz: cartofi și dovlecei la cuptor; salată verde condimentată cu două lingurițe de ulei de măsline și oțet.
Gustare: o felie de ananas proaspăt.
Cină: 120 g de mușchi de vițel la cuptor, salată mixtă condimentată cu o linguriță de ulei și oțet, 50 g de pâine integrală.
VINERI
Mic dejun: o ceașcă de cafea, 125 g de iaurt natural; două felii de pâine integrală, două lingurițe de gem fără zahăr.
Gustare: o banană.
Prânz: 70 g de orez cu ciuperci; salată cu țelină și măr verde condimentată cu o linguriță de ulei de măsline și oțet.
Gustare: un măr.
Cină: 80 g de piept de pui la grătar și 150 g de fasole verde fiartă, condimentate cu două lingurițe de ulei de măsline; 50 g de pâine integrală.
SÂMBĂTĂ
Mic dejun: un pahar de suc de grepfrut fără zahăr; doi biscuiți integrali.
Gustare: un kiwi.
Prânz: supă de legume.
Gustare: 125 g de iaurt natural.
Cină: piept de pui la grătar, salată mixtă condimentată cu o linguriță de ulei de măsline și oțet, 50 g de pâine integrală.
DUMINICĂ
Mic dejun: un pahar de lapte cu două lingurițe de fulgi de porumb.
Gustare: o portocală.
Prânz: 80 g de paste cu broccoli; salată de morcovi cu dovlecel, condimentată cu două lingurițe de ulei de măsline.
Gustare: un pahar de suc de ananas fără zahăr.
Cină: 200 g de piept de pui cu salată verde.