Scrie...

NUTRITIE & DIETE

Dieta Pritikin

Share

Asemenea dietei Ornish, acest program alimentar este sărac în grăsimi şi bogat în glucide complexe şi în fibre. Este cunoscut ca fiind un regim ce ajută la scăderea în greutate şi la combaterea afecţiunilor cardiovasculare.

Principiul dietei: ca şi dieta Ornish, regimul propus de Nathan Pritikin este foarte apropiat de cel vegetarian, interzicând grăsimile animale, carnea grasă şi încurajând consumul de fructe şi legume.

Puncte forte:

  • Are beneficii asupra aparatului cardiovascular;
  • Recomandă o intensă activitate fizică;

Puncte slabe:

  • Este dificil de urmat o perioadă lungă de timp;
  • Poate duce la carenţe de acizi graşi esenţiali şi de anumite vitamine;

Când a creat acest regim, Pritikin a preconizat să reducă aportul zilnic de grăsimi la minimum, la 5-10% din aportul energetic total. Aportul proteic nu depăşeşte 10-15% din aportul caloric zilnic, glucidele putând să ajungă până la 80%.

Printre alimentele al căror consum este încurajat sunt fructele şi legumele, leguminoasele, cerealele integrale şi produsele lactate cu un conţinut scăzut în grăsimi. De asemenea, sunt permise: albuşul de ou, fructele de pădure, peştele şi carnea slabă (o dată pe săptămână).

Anumite alimente trebuie să fie consumate cu moderaţie: uleiurile vegetale, zaharurile rafinate, sarea, alimentele sărate, condimentele. Alte alimente trebuie însă să fie interzise în totalitate: toate grăsimile animale, carnea roşie, produsele lactate grase, gălbenuşul de ou, deserturile şi produsele de patiserie, prăjelile şi produsele derivate din uleiuri vegetale (maioneză, margarină etc).

În paralel cu aceste măsuri dietetice, Pritikin recomandă o activitate fizică zilnică susţinută.

În concluzie:

* Glucidele formează macronutrientul principal din meniu, în timp ce glucidele sunt restricţionate. Activitatea fizică este restricţionată.

* O dietă ca cea propusă de Pritkin ajută la scăderea colesterolului şi la prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. În plus, acest regim ajută la scăderea în greutate prin pierderea masei grase şi nu doar a apei din organism.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *