Scrie...

NUTRITIE & DIETE

Diete la moda – Dieta Paleo

Share

Intens promovata in ultimii ani, dieta Paleo promite nu doar scadere in greutate, ci si sanatate. Practic, acest regim reprezinta un set de principii alimentare preluate din alimentatia stramosilor nostri din paleolitic.

Este o dieta ce pune accent aproape in exclusivitate pe consumul de alimente ce pot fi gasite in natura. Printre acestea se numara: carnea grasa, organele, pestele, fructele de mare, ouale, icrele, legumele, algele, fructele, in special cele de padure, nucile si semintele, mierea de albine. De regula sunt excluse alimentele civilizatiei: cereale de orice fel, leguminoase, cartofi, produse lactate, orice aliment rafinat.

Exista mai multe versiuni ale dietei Paleo. Cele mai multe permit consumul de grasimi animale concentrate: unt, untura, seu, smantana si alte produse lactate fermentate. Unele permit consumul de lapte dulce nefermentat, uleiuri vegetale presate la rece, cartofi si chiar cantitati moderate de cereale.

Dieta Paleo este in esenta o dieta de tip low-carb (cu un continut redus de glucide), high-fat (bogata in lipide), bogata in produse de origine animala, sare, grasimi saturate si colesterol.

La fel ca in cazul oricarei alte diete care se doreste a fi sanatoasa, accentul va cadea pe alimente cat mai apropiate de starea lor naturala, deloc sau minim procesate, preparate intr-un mod cat mai sanatos, crescute cat mai natural, din zone cat mai apropiate geografic si in sezonul lor de aparitie. Asemanarea cu dieta din paleolitic trebuie sa aiba loc nu doar la nivel de selectie a alimentelor, ci si la nivel de continut nutritiv. Sunt de preferat produsele provenite de la animale crescute in libertate sau semi-libertate, care s-au hranit cu verdeata, iarba si ce se mai gaseste in natura.

Dietele de tip low-carb Paleo au parte de tot mai multi sustinatori pe zi ce trece. Nenumarati nutritionisti si antrenori de fitness de peste ocean promoveaza acest tip de alimentatie pentru arderea grasimilor, dar ti pentru un castig de masa musculara, combaterea bolilor cronice si prelungirea vietii.

Vince Gironda, considerat a fi cel mai mare antrenor din istoria culturismului, era un adept al dietei low-carb si un sustinator al intoarcerii la hrana din paleolitic. A fost printre primii care au avertizat asupra pericolului reprezentat de dietele low-fat (sarace in lipide).

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul