Psihologia gesturilor si a expresiilor faciale este extrem de complexa si are numeroase fatete.
Prin intelegerea unor elemente de baza se poate analiza comportamentul interlocutorului si, in plus, se poate anticipa evolutia unei relatii. Cunoscand semnificatia micilor gesturi va veti intelege mai usor atat cu prietenii si cu familia, cat si cu persoane pe care le intalniti pentru prima data in viata. In plus, aceste aptitudini va pot ajuta atat in afaceri, cat si in viata de zi cu zi. Trebuie sa tineti minte ca nici o persoana nu poate detine controlul total asupra gesturilor si expresiilor faciale, acestea putandu-ne dezvalui nu doar starea de spirit a interlocutorului, ci si cuvinte „nerostite”.
Ce „vorbesc” mainile
Daca observati ca interlocutorul dumneavoastra duce mana la varful urechii, puteti sti cu siguranta ca este plictisit de conversatia pe care o poarta. Acelasi lucru il dezvaluie si sprijinirea capului intr-o mana.
Daca interlocutorul dumneavoastra duce involuntar mana la gat, e posibil ca ceea ce-i spuneti sa nu-i inspire mare incredere. Mai mult, daca duce mana la tampla, ar putea insemna o atitudine total negativa fata de conversatia purtata.
Atunci cand o persoana se pregateste sa impartaseasca informatii foarte personale, va duce mana la inima.
Pe de alta parte, mainile puse in sold transmit duritate, putere si superioritate.
Daca o persoana isi strange cu o mana incheietura celeilalte maini ar putea insemna o incercare de a ascunde o furie greu de stapanit.
Pozitiile si gesturile
Pozitionarea picioarelor cu degetele orientate catre interior indica nesiguranta. Acelasi lucru este indicat si de pozitionarea incrucisata a picioarelor.
Puteti sa va dati seama daca interlocutorul asculta cu atentie ceea ce-i spuneti daca are umerii relaxati si capul usor inclinat intr-o parte.
In cazul barbatilor, pieptul impins inainte indica un narcisism excesiv si o mare stima de sine.
Retineti insa ca acestea sunt reguli general valabile, dar exceptiile pot aparea oricand!