Scrie...

SANATATE

Exercitiile fizice ajuta la tratarea diabetului de tip 2

Share

Numai trei minute de exercitii fizice pe saptamana ar putea ajuta la prevenirea si tratarea diabetului de tip 2 – este concluzia la care a ajuns o echipa de cercetatori de la Universitatea din Bath (Marea Britanie), care a cerut unor voluntari sa faca cateva miscari pe bicicleta, de trei ori pe saptamana.

Dupa sase saptamani, cercetatorii au constatat o imbunatatire cu 28% a functiei insulinei.

Diabetul de tip 2 apare atunci cand nivelul de glucoza din sange creste peste valorile considerate normale din cauza unui deficit in utilizarea insulinei de catre organism. Astfel, chiar daca organismul secreta suficienta insulina, aceasta nu poate fi utilizata si nu poate mentine nivelul glicemiei in limite normale. Netratat, diabetul poate duce la complicatii grave la inima, rinichi, ochi si membre.

Prin urmare, pe langa un tratament si o dieta urmate cu rigurozitate, exercitiile fizice regulate ar ajuta la mentinerea unor niveluri rezonabile de glucoza in sange. „Pentru a-si reface fortele dupa exercitiu, muschiul are nevoie de mai multa glucoza din sange. La persoanele inactive, muschii nu sunt solicitati, ceea ce poate duce la niveluri ridicate de glucoza in sange si, eventual, la un diabet de tip 2”, spun cercetatorii.

„Este absolut nou. Nimeni n-a pus la punct un program sportiv atat de simplu si scurt care sa duca la imbunatatirea starii de sanatate. O bicicleta este usor de gasit si trei minute pe saptamana sunt si ele la indemana”, adauga ei.

„Acest tip de exercitiu nu-i ajuta totusi pe cei care vor sa scada in greutate pentru ca sprinturile pe bicicleta sunt prea scurte pentru a permite arderea multor calorii”, incheie cercetatorii britanici.

 

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *