Scrie...

SANATATE

Fetele care utilizeaza retelele sociale au o parere proasta despre propriul corp si o stima de sine scazuta

Share

Un studiu realizat recent a relevat ca 12% dintre utilizatorii mai putin frecventi ai retelelor de socializare si 38% dintre impatimitii acestor platforme (peste cinci ore pe zi) prezentau semne mai severe de depresie.

Cercetatorii au analizat date prelevate de la aproape 11.000 de tineri din Marea Britanie si au concluzionat ca fetele de 14 ani utilizau in mod intens social media, doua cincimi dintre acestea fiind active peste trei ore pe zi pe aceste platforme, in comparatie cu o cincime dintre baieti.

Cand cercetatorii au analizat procesele care ar putea sta la baza asocierii intre utilizarea social media si depresie, au descoperit ca 40% dintre fete si 25% dintre baieti se confruntasera cu hartuirea in mediul online si cu fenomenul de cyberbullying.

Tulburarile de somn au fost raportate de 40% dintre fete si de 28% dintre baieti. Anxietatea si somnul de slaba calitate sunt asociate cu depresia.

De asemenea, cercetatorii au descoperit ca fetele care utilizeaza retelele de socializare prezinta un risc mai mare de a avea o parere negativa despre propriul aspect si o stima de sine mai scazuta. In acest caz, insa, diferenta fata de baieti a fost mult mai putin evidenta.

Yvonne Kelly, profesoara la Institutul de epidemiologie si ingrijirea sanatatii din cadrul University College London, care a colaborat la realizarea acestui studiu, a indemnat parintii si factorii de decizie sa tina cont de aceste rezultate.

„Aceste constatari sunt extrem de relevante pentru actuala elaborare a liniilor directoare privind utilizarea in conditii de siguranta a social media si subliniaza nevoia ca industria sa reglementeze mai strict numarul de ore petrecute de tineri pe retelele de socializare”, a indicat ea intr-un comunicat.

Kelly a precizat ca familiile ar trebui sa ia in calcul impunerea unor restrictii privind utilizarea de catre tineri a dispozitivelor mobile in camera de dormit.

Studiul, finantat de Consiliul pentru Cercetari Economice si Sociale (ESRC) din Marea Britanie, a fost publicat in jurnalul EClinicalMedicine.

Tag

S-ar putea să-ți placă și...

Lăsați un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *